'Ondergrondse bankier' aangehouden met ton aan contanten

In een tabakswinkeltje in Schiedam en de woning van de eigenaar in Hoogvliet vonden agenten na een tip bijna een ton aan contanten en 36.000 illegale sigaretten. Een 55-jarige Hoogvlieter is aangehouden op verdenking van witwassen en 'underground banking'.

Schiedam/Hoogvliet - De financiële recherche kwam de verdachte op het spoor na een tip over underground banking: internationale geldhandel zonder tussenkomst van banken. Zij startten een onderzoek en onderzochten de geldstromen van de onderneming. Dat onderzoek leidde maandag tot de aanhouding van de eigenaar en een doorzoeking van zowel zijn winkel aan het Rubensplein in Schiedam als zijn huis nabij het centrum van Hoogvliet. Daarbij werd onder andere een geldhond gebruikt.

In beide panden werden grote geldbedragen gevonden die niet te rijmen zijn met een normale omzet van een dergelijk winkeltje. Bij elkaar opgeteld gaat het om zo'n 150.000 euro. Eerder werd er al 20.000 euro onderschept die illegaal gewisseld was. In de woning vonden rechercheurs bovendien 35.000 illegale sigaretten. Het Openbaar Ministerie en de recherche zetten het onderzoek voort.

Ondergronds bankieren wordt onder andere gebruikt door bijvoorbeeld drugssmokkelaars, terroristen en mensenhandelaren om hun criminele opbrengsten buiten de officiële kanalen om te verplaatsen. Dit gebeurt vanuit winkels, bedrijven en woningen, zonder dat de overheid hiervan op de hoogte is of dit kan controleren.

In onderstaand filmpje, uit 2014, wordt aan de hand van een zaak van toen uitgelegd hoe dat precies werkt. Een duidelijke animatie begint op 2.20 min.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden