Foto: Kitty Loduvica Hiert

Branco helpt Hoogvliet te veranderen

Branco Winkels (24) is geboren in Dirksland en op jonge leeftijd verhuisd naar Hoogvliet. Zowel zijn ouders als grootouders zijn trotse Rotterdammers. Branco noemt Hoogvliet dan ook zijn thuis, hier is hij opgegroeid en met Hoogvliet voelt Branco zich dan ook echt verbonden. Dat is waarom hij op zo'n jonge leeftijd duidelijk weet wat hij wil. Met zijn actieve inzet voor de gebiedscommissie maakt Branco het verschil. "Mensen mogen altijd contact met mij opnemen, als ik kan helpen dan doe ik dat. Soms moet ik nee zeggen, dat is vervelend." Branco zet zich onvermoeibaar in voor Hoogvliet, wat wil hij betekenen voor "ons dorp" en waar liggen zijn ambities?

door Kitty Loduvica Hiert

HOOGVLIET- Al op zijn 17e jaar begon hij zijn interesse voor politiek te ontwikkelen. “Ik houd enorm van staatsgeschiedenis, uiteindelijk loopt het daar altijd op uit en vormt het een leidraad.” Hij stelde zich verkiesbaar voor de gebiedscommissie en werd verkozen op z'n 19e. Zijn inzet wordt versterkt met zijn actieve deelname aan de jongerenafdeling van het CDA. Toen het nieuwe termijn van de gebiedscommissie zich aandrong, stelde hij zich opnieuw verkiesbaar én stelde hij zich verkiesbaar voor het Waterschap. Daar is hij nu steunfractielid geworden met waterkering, waterwegen, wegen en vergunningen in zijn portefeuille.

Branco denkt bewust na over zijn toekomst. Van wethouder tot burgemeester, lokaal bestuur heeft toch zijn voorkeur. “Veel mensen roepen al snel de Tweede Kamer, dat is wel erg op de lange termijn. Ik vind zelf dat het in de Tweede Kamer erg langzaam gaat, als ik me ergens voor inzet wil ik ook zien dat het verschil wordt gemaakt. Op lokaal niveau kun je in zo’n 3 jaar zien dat er iets gebeurd, dat vind ik een acceptabel termijn.” Als eindstation zou Branco de Eerste kamer veel leuker vinden.

Op de kortere termijn ligt zijn ambitie vooral in het worden van Wethouder. “Toen ik klein was en opgroeide in Hoogvliet, was Hoogvliet de één na groenste gemeente van Nederland. Nu durf ik daar mijn hand niet meer voor in het vuur te steken. Naarmate ik ouder wordt hecht ik daar wel meer waarde aan.” Wethouder Openbare Ruimte zou voor hem dan ook de voorkeur hebben. Ook heeft sport zijn interesse. In Hoogvliet ziet hij veel gebeuren waar hij zich zorgen over maakt zoals de bezuinigingsmaatregelen van Sportbedrijf Rotterdam. Veel verenigingen komen in de moeilijkheden door vergunningen en exploitatieplannen. “Er zijn nu verschillende verenigingen met een eigen complex, die slechts op 1 dag trainen en een wedstrijd hebben, de rest van de week staat het leeg, dat is zonde.” Branco ziet ook dat de faciliteiten in Hoogvliet afnemen. Zelfs hij staat al even ingeschreven en kan nog geen woning vinden. Hoogvliet blijft het ondergeschoven kindje van Rotterdam, het tekort aan geld blijft een rol spelen. “De vorige periode waren we al snel door al het subsidiegeld heen, nu zie je dat er nog weinig plannen worden ingediend of allemaal aan het begin van het jaar. Dat is geen mooie ontwikkeling.” Branco vindt het belangrijk dat hij naast zijn inzet voor de gebiedscommissie, ook actief is binnen de politieke kringen. Zeker omdat de gebiedscommissie nu eigenlijk geen doorzettingsmacht meer heeft, dan is het handig te weten dat er een stedelijke fractie slechts om de hoek is. Zijn passie, daadkracht, kennis en inzicht maken het verschil, hij blijft zich als trotse Hoogvlieter inzetten voor onze omgeving, wellicht straks als wethouder.

Meer berichten