Het jurudisch loket in Rotterdam.
Het jurudisch loket in Rotterdam. (Foto: )

'De deurwaarder legt beslag op mijn vakantiegeld, kan dit?'

Iedere maand geeft Marco van 't Woudt van Het Juridisch Loket in deze rubriek antwoord op een juridische vraag. Vraag van de maand: beslag op vakantiegeld.

Vraag

"Er ligt al een tijdje beslag op mijn loon. Ik dacht dat ik in de zomer de boel een beetje kon inlopen, maar nu heeft een deurwaarder ook beslag gelegd op mijn vakantiegeld. Mag dit?"

Antwoord

Heeft een deurwaarder toestemming voor loonbeslag? Dan mag hij ook beslag leggen op uw vakantiegeld. Het is niet altijd duidelijk welk deel van uw vakantiegeld onder het beslag valt.

Beslagvrije voet

Bij loonbeslag mag niet uw hele inkomen worden ingehouden. Er moet namelijk geld overblijven voor de vaste lasten. Dat deel van uw inkomen waar geen beslag op gelegd mag worden, heet de 'beslagvrije voet'. Het inkomen boven de beslagvrije voet maakt uw werkgever of uitkeringsinstantie over aan de deurwaarder, totdat de schuld is afbetaald.

Ligt uw inkomen lager dan de beslagvrije voet? Dan is er een tekort en kan uw werkgever of uitkeringsinstantie niets overmaken aan de deurwaarder. Als u al langer een tekort heeft, is beslag op uw vakantiegeld misschien niet toegestaan. Bij beslag op vakantiegeld moet namelijk rekening worden gehouden met het tekort uit de vorige maanden. Dit gaat helaas niet altijd goed. Op onze website vindt u een voorbeeldbrief waarmee u de deurwaarder vraagt zijn berekening te controleren. En u vraagt daarmee het geld terug waar u recht op heeft.

Berekenen

De hoogte van uw beslagvrije voet is afhankelijk van uw woon- en zorglasten en is voor iedereen anders. Het Juridisch Loket helpt u graag bij het berekenen van uw beslagvrije voet. Neem daarom bij beslag op uw vakantiegeld contact op met een van onze juristen.

Het Juridisch Loket: Eerste hulp bij juridische vragen. Kijk voor meer informatie op juridischloket.nl of bel 0900-8020 (€ 0,25 p/m). Liever persoonlijk contact? Kom dan naar het inloopspreekuur. Kijk voor de openingstijden op onze website. U vindt Het Juridisch Loket in Rotterdam aan de Weena 719 (naast centraal station).

Meer berichten