Vanaf de begane grond zijn de dakspanten nog goed zichtbaar. Mede daardoor is de authentieke sfeer van het pand behouden gebleven
Vanaf de begane grond zijn de dakspanten nog goed zichtbaar. Mede daardoor is de authentieke sfeer van het pand behouden gebleven (Foto: Yvonne Schults)

415 Bezoekers bij boerderij Verhoeff

Op 15 juni was het de Dag van de Bouw. In heel Nederland kon het publiek een kijkje nemen achter de schermen van projecten van bouwbedrijven. In Poortugaal stelde aannemer Den Hoed Boerderij Verhoeff aan de Kerkstraat 25 open. Deze boerderij is de afgelopen 1,5 jaar grondig gerestaureerd om de boerderij en de stallen gereed te maken voor bewoning. In de zomer vestigt Stichting Het Terphuis zich op deze locatie en zal bezichtiging niet meer mogelijk zijn. Alleen de te openen bed & breakfast aan de achterzijde van het pand is dan nog toegankelijk voor publiek.

Door Yvonne Schults

Albrandswaard – In september 2017 startte aannemer Den Hoed met de restauratie. Het pand stond er erbarmelijk bij, het lekte als een mandje en het instortingsgevaar was groot. Onder de achterste buitenmuur ontbrak de fundering, dus is de grond eronder meter voor meter afgegraven om deze aan te brengen. De oude muur hebben ze weten te behouden. Er zat een kerkuil te broeden in het huis, die bepaalde in het begin de werkzaamheden. Zodra hij was uitgevlogen is een slaaphok gemaakt in de schuur, waar de uil weer is teruggekeerd. In de boerderij, waarvan het oudste deel uit 1630 stamt en een latere aanbouw uit 1818, zijn de dakspanten zoveel mogelijk behouden.

Van binnenuit is riet zichtbaar, aan de buitenkant liggen behalve riet ook deels dakpannen. Authentieke details binnen zoals enkele bedsteden, plavuizen, raamluiken, houten vloerdelen en ornamenten op het plafond zijn waar mogelijk hersteld en behouden. Ook tegelplinten en andere bijzondere tegels in de haarden en op de wanden zijn zoveel mogelijk hergebruikt. Omdat het een monumentaal pand betreft, zijn antieke schakelaars nagemaakt en moesten leidingen en kabels overal worden weggewerkt. Voor aanpassingen aan de achterkant van het pand, niet zichtbaar vanaf de straat, waren de regels van de rijksdienst voor cultureel erfgoed minder streng.

Grappige details, zoals een raampje van waaruit de boer vanuit zijn bedstee de koeien in de gaten kon houden als ze moesten kalveren, zijn behouden gebleven. Het schot tussen de koeienschuur en de gewone schuur is hersteld, inclusief kattenluik. Het behang dat in de blauwe en groene kamer gebruikt is komt uit Engeland, maar ademt een sfeer die past bij dit oude pand. Tijdens de restauratie is 76 m3 nieuwe hout verwerkt, 40.000 nieuwe stenen (en zijn 25.000-30.000 stenen schoongemaakt en hergebruikt) en zijn door de werklui 21.000 bekers koffie gedronken. Er wordt nog gewerkt aan de afwerking van de keukens en badkamers, maar de bestemming is duidelijk. In dit prachtige pand komen meerdere gezinnen te wonen die hier samen gaan werken en leven en een veilige plek willen bieden aan jong en oud door pleegzorg en talentontwikkeling. Kijk voor meer informatie op https://hetterphuis.nl/

Meer berichten