Niels Damen met zijn prentenboekje.
Niels Damen met zijn prentenboekje. (Foto: )

Papa Niels schrijft kinderboek voor zijn dochters

Hoogvliet is een heuse kinderboekenschrijver rijker. Want begin deze week verscheen 'Lilly & Britt en het sprookjesavontuur', het schrijfdebuut van Niels Damen. Een vrolijk prentenboekje voor kleuters dat Niels schreef voor zijn dochters Lilly (5) & Britt (2), die natuurlijk heel trots zijn op hun papa en hun eigen boek. Niels is daarom deze week Hoogvlieter van de week.

Hoogvliet – Niels komt oorspronkelijk uit het Noord-Brabantse Dongen, maar woont sinds drie jaar samen met zijn gezin met veel plezier in Hoogvliet. Niels liep al lange tijd rond met het idee om een kinderboek te schrijven voor zijn dochters.

"Ik wilde hen iets 'nalaten'; dat klinkt misschien heel zwaar, maar ik wilde iets tastbaars maken voor later; iets waarin ze later nog kunnen terugbladeren." En een eigen kinderboekje is natuurlijk iets heel persoonlijks. Het is heel bijzonder dat het boekje er nu echt is.

Uitgever

Niels had het verhaal al ongeveer in zijn hoofd en toen hij via LinkedIn in contact kwam met een uitgever, ging het opeens snel: "Die uitgever was meteen heel enthousiast en wilde mijn boek graag uitgeven. Toen heb ik het verhaal in één avond op papier gezet. Natuurlijk moesten er nog wel tekeningen bij en zelf kan ik niet goed tekenen, dus moesten we op zoek naar een illustrator. Via internet kwam ik in contact met Faiza Farooq, een ervaren illustrator, die met de prenten aan de slag ging."

"We waren meteen heel enthousiast over haar stijl en het zijn prachtige tekeningen geworden", vertelt Niels. "En zo hadden we in een paar maanden tijd een echt boekje, dat nu ook nog overal te koop is. Maar het leukste is natuurlijk dat mijn vrouw Kelly en ik onze dochters voor het slapengaan kunnen voorlezen uit hun eigen boekje."

Roodkapje

In 'Lilly & Britt en het sprookjesavontuur spelen Niels' dochters uiteraard de hoofdrol. De twee zusjes vinden op hun slaapkamer een stuk rode stof. Van wie zou dat rode doekje zijn? Hun papa weet het ook niet, maar hij vindt het goed dat zijn dochtertjes 'op het doekje passen'. 's Nachts komen ze mét het rode doekje in een droom terecht en besluiten ze om het doekje terug te brengen naar degene die het kwijt is. Tijdens hun zoektocht wandelen ze door de sprookjeswereld en komen ze Roodkapje, Hans en Grietje, de reus en Sneeuwwitje en de zeven dwergen tegen. Een superleuk verhaaltje met veel fantasie en bekende sprookjesfiguren, voor kinderen van 3 tot 6 jaar.

Taart

Normaal gesproken heeft een boek een 'eerste exemplaar', maar het boek van Niels heeft uiteraard twéé 'eerste exemplaren': zijn dochters Lilly en Britt kregen allebei hun eigen boekje. Dat feestje werd natuurlijk groots gevierd, compleet met een prachtige taart waarop de voorkant van het boek stond afgedrukt. En 's avonds voor het slapengaan kreeg mama Kelly de eer om Lilly en Britt voor het eerst voor te lezen uit hun eigen boekje.

Voorlezen

Hoewel het boekje over Lilly en Britt gaat, is het verhaaltje ook heel leuk om voor te lezen voor andere kinderen, die de sprookjesfiguren ongetwijfeld zullen herkennen. In elk geval zijn de eerste reacties op het boekje heel positief, vertelt Niels: "Ik krijg er veel enthousiaste reacties op, wat heel leuk is. Ik was eigenlijk best nerveus over wat mensen ervan zouden vinden, maar nu word ik steeds trotser op het boekje." Niels is ook al door een kleuterjuf gestrikt om zijn prentenboek in haar klas te komen voorlezen. Daarnaast zal Niels het verhaal ook voorlezen in boekhandel Bruna aan de Binnenban in Hoogvliet, op vrijdag 5 juli vanaf 16.00 uur. Alle peuters en kleuters van Hoogvliet zijn van harte welkom om samen met hun papa en/of mama naar het verhaal te komen luisteren. En natuurlijk zullen Lilly en Britt er ook zijn.

Informatie

Het prentenboekje 'Lilly & Britt en het sprookjesavontuur' (ISBN: 978-90-819352-7-2) kost € 9,95 en is verkrijgbaar bij elke boekwinkel in Nederland. Voor meer informatie over de uitgeverij, het boekje of verhalen van andere schrijvers kijk op de website: www.isjb.nl.

Meer berichten