Foto:

Pernis weet de Bonte Koe te vinden

Jacco Oldenburg

De eerste verjaardag

Het is alweer een jaar geleden dat, met het sluiten van het oude buurthuis, de Bonte Koe in Pernis werd geopend door burgemeester Aboutaleb. Doel was het organiseren van allerlei activiteiten die moeten bijdragen aan de sociaal-culturele, maatschappelijke en individuele ontwikkeling van de inwoners van Pernis. Sociaal werker van het eerste uur Dicta de Lindt maakt de balans op, samen met participatiemakelaar Gé Grubben.

Pernis - Dicta en Gé beheren en delen de Bonte Koe met het zwembad en sportbedrijf Rotterdam. Het gebouw zelf is van de gemeente. "Bij de drukbezochte opening op 4 juli vorig jaar waren de meeste bezoekers erg enthousiast, maar toen iedereen weer naar huis ging begon pas de echte uitdaging: we moesten onszelf zichtbaar en vindbaar maken, er moest een aantrekkelijk programma komen en we probeerden structuur in ons werk te krijgen. Na ongeveer 38 jaar in het dorpshuis te hebben gewerkt was het wel even een 'dingetje' mijn draai te vinden, maar inmiddels hebben Gé, ik en onze vrijwilligers die draai gevonden. En ook veel Pernissers hebben hun weg naar de Bonte Koe inmiddels weten te vinden", aldus Dicta. De mogelijkheden van het multifunctionele gebouw zijn legio. Er zijn meerdere zalen waarin kan worden vergaderd, bijvoorbeeld door de gebiedscommissie. Verhuren aan 'externe' partijen kan ook, maar Dicta en Gé hanteren daarin wel grenzen; "We zijn geen locatie voor bruiloften en partijen. Dient het een Pernisse doel, dan is gebruik van de accommodatie gratis. Dit kan hier in het dorp, de sociale controle is groot, tot nu toe laat men het netjes achter", aldus Gé. Sociaal-culturele, maatschappelijke en individuele ontwikkeling te over in het programma van de Bonte Koe; voor volwassenen is er Nederlandse taalles, er is koken voor en door ouderen en kunstatelier voor kinderen. Wat voorheen nagenoeg onmogelijk was in Pernis is nu wel mogelijk; grotere 'producties' in het dorp ontvangen. Een musical van scholen, de vliegende speeldoos en een toneelvoorstelling zijn hier voorbeelden van. "Wat er allemaal te doen is in de Bonte Koe is teveel om op te noemen, maar belangrijker is, is dat die vele activiteiten het doel hebben letterlijk 'Huis van de Wijk' te worden. Jong en oud loopt door elkaar heen en voelt zich hier thuis. En dat is nou nét wat we graag willen; een warme plek bieden waar Pernissers zich verbonden met elkaar voelen. Een 'Huis' door en voor Pernissers."

De buitenomgeving van de Bonte Koe wordt inmiddels in een rap tempo aangepakt. De parkeerplaats is zo goed als klaar, rondom het gebouw komt er groen en de binnenplaats zal ook worden ingericht. "Een jaar Bont Koe is Gé en mij zeer goed bevallen. We zijn tevreden over het gebouw, de contacten en het programma en onze enthousiaste vrijwilligers. We hebben nog letterlijk ruimte voor activiteiten, staan open voor nieuwe ideeën en uiteraard zullen we nieuwe vrijwilligers met open armen ontvangen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden