Wat kan ik doen om overlast van geluid van mijn buren te stoppen?


Pand van juridisch loket in Rotterdam aan de Weena.
Pand van juridisch loket in Rotterdam aan de Weena. (Foto: Foto: )

Wat kan ik doen om overlast van geluid van mijn buren te stoppen?

Iedere tweede woensdag van de maand geeft mr. Marco van 't Woudt van Het Juridisch Loket in deze rubriek antwoord op een juridische vraag. Vraag van de maand: geluidsoverlast

Vraag

"Mijn buren maken veel lawaai. Iedere avond draaien ze tot diep in de nacht muziek. Ik word er helemaal gek van. Wat kan ik doen om geluidsoverlast te stoppen?"

Antwoord

Buren moeten normale leefgeluiden van elkaar accepteren. Maar als u heel vaak last heeft van harde muziek, is het raadzaam met uw buren in gesprek te gaan. Misschien weten ze niet dat u er last van heeft of is er een simpele oplossing om de overlast te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het verlagen van het volume of bedekken van de boxen. Komt u er met de buren niet uit? Meld overlast dan bij uw verhuurder, de Vereniging Van Eigenaren (VVE), de buurtbemiddelaar of de wijkagent. Uw verhuurder of VVE kan misschien helpen geluidsoverlast te verminderen als buren zich niet aan hun woonregels of huishoudelijke reglementen houden. Een buurtbemiddelaar of wijkagent kan bij geluidsoverlast soms bemiddelen, zodat u samen tot een oplossing komt.

Misschien is een oplossing mogelijk via mediation. Een mediator is onpartijdig en bemiddelt tussen u en uw buren. Het Juridisch Loket kan u en uw buren naar een mediator verwijzen, waardoor een rechtszaak misschien kan worden voorkomen. Het Juridisch Loket kan op uw verzoek soms ook uw buren benaderen en gesubsidieerde mediation aanbieden. Wij geven u graag meer informatie over de kosten en subsidie van mediation.

Kijk ook eens op onze website voor een stappenplan met extra tips tegen geluidsoverlast. Het Juridisch Loket: Eerste hulp bij juridische vragen. Kijk voor meer informatie op juridischloket.nl of bel 0900-8020 (€ 0,25 p/m). Liever persoonlijk contact? Kom dan naar het inloopspreekuur. Kijk voor de openingstijden op onze website. U vindt Het Juridisch Loket in Rotterdam aan de Weena 719 (naast centraal station).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden