Peter Houtman (rechts) tijdens de Open Dag van Feyenoord samen met Koert Westerman (foto: John de Pater)
Peter Houtman (rechts) tijdens de Open Dag van Feyenoord samen met Koert Westerman (foto: John de Pater) (Foto: Maarten de Pater)

Open Dag Feyenoord: toch weer hoop

De jaarlijkse Open Dag van Feyenoord werd ook afgelopen zondag weer bezocht door veertigduizend mensen. Ook in sportief mindere tijden weten supporters het stadion gewoon te vinden. "Het is een grote familiedag", zegt Peter Houtman, oud-speler van Feyenoord en al jaren stadionspeaker in de Kuip. "Al die blije gezichten, vooral bij kinderen, daar doe je het voor."

door Cris Rolandus

HOOGVLIET – De poorten gingen zondagochtend weer open voor het jaarlijkse festijn niet ver voor aanvang van het nieuwe seizoen. De dag van de hoop, dit jaar misschien wel tegen beter weten in. Het rommelt bij Feyenoord, maar tijdens de Open Dag denkt niemand even aan het matige vorige seizoen, de enorme achterstand op Ajax en PSV, én het vertrek van algemeen directeur Jan de Jong. "Gerard Cox zei ooit: Feyenoordsupporter ben je niet voor je lol. Er is altijd wel iets gaande bij deze club, omdat zoveel mensen houden van Feyenoord. Je ziet ze ook tijdens zo'n Open Dag weer overal vandaan komen. Uit het hele land. En er is inderdaad weer die hoop, supporters van Feyenoord blijven altijd hopen. En dat wordt soms beloond, want als Feyenoord een keer een prijs wint, zoals de landstitel in 2017, dan is het ook gelijk echt feest."

Een nieuwe landstitel lijkt momenteel ver weg. Tijdens de Open Dag landde traditioneel de helikopter met de nieuwe spelers (Liam Kelly, Luciano Narsingh en Nick Marsman) weer op de middenstip van de Kuip. Ook de nieuwe trainer, Jaap Stam, nam plaats in de helikopter en kreeg een warm onthaal. "Je hoopt toch altijd op een verrassing in die helikopter", zegt Houtman. "Vroeger gebeurde dat nog wel eens, maar tegenwoordig is dat eigenlijk niet meer mogelijk. Dingen lekken via social media zo snel uit."

De Open Dag is voor veel supporters een hoogtepunt. Voor Houtman ook. "Maar het is wel hard werken hoor, er gaat zoveel aan vooraf. Zaterdagavond kwam ik rond middennacht pas thuis, ik was heel de dag in de Kuip voor de try-out. Maar het is een ongelofelijk leuke dag, met veel blije gezichten."

Feyenoord oefende afgelopen zaterdag, een dag voor de Open Dag, besloten tegen het Duitse Karlsruher SC. De Rotterdammers wonnen nipt met 1-0 dankzij een goal van linksback Ridgeciano Haps. Woensdag (vandaag) oefent de ploeg van trainer Jaap Stam in de Kuip tegen Angers. Op zondag 28 juli komt het Engelse Southampton op bezoek in Rotterdam. Een week later, op zondag 4 augustus, start de competitie met Feyenoord - Sparta (14.30 uur).

Meer berichten