Koninkrijksteam met Diego Markwell en  Dwanye Kemp winnen World Port Tournament 2019 in de finale tegen Japan. Diego Markwel (nummer 36) nam de trofee in ontvangst.
Koninkrijksteam met Diego Markwell en Dwanye Kemp winnen World Port Tournament 2019 in de finale tegen Japan. Diego Markwel (nummer 36) nam de trofee in ontvangst. (Foto: Kitty Loduvica Hiert)

Op weg naar de Olympische Spelen

Hoogvliet - In Hoogvliet hebben we een prachtig honkbalveldje tussen de Heerlijkheid en de Chill hill. Het ligt er goed onderhouden bij en daagt uit om op gespeeld te worden. Bij een toevallig bezoek kwam een man met zijn zoontje om een balletje te werpen. Het geluk straalde van hun gezichten af. "Hij is niet te stoppen," geeft de vader trots aan. Honkbal is in Nederland nog niet zo heel erg bekend en toch kent Rotterdam veel goede en zelfs internationaal professionele spelers. Volgend jaar is Honkbal en softbal weer terug van weggeweest op het programma van de Olympische Spelen. Bondscoach van het Nederlands team is er dan ook klaar voor, klaar om naar de Olympische spelen te gaan!

Kitty Loduvica Hiert

Rotterdam ademt topsporters en is een ware kweekvijver voor de toekomstige sporthelden. Evert-Jan 't Hoen, bondscoach van het Nederlands honkbalteam, ziet de kansen goed in als het gaat om de Olympische spelen. Evert en spelers Dwayne Kemp, Diegomar Markwel en Kevin Kelly waren dan ook op 18 juli uitgenodigd om samen met 47 andere Rotterdamse topsporters een nieuwe campagne in te luiden; "Op weg naar Tokyo." In een volle Burgerzaal in het stadhuis aan de Coolsingel lieten de bekende Rotterdamse honkballers hun passie spreken, vertelden waar hun liefde voor honkbal vandaan komt en waarom de Olympische spelen zo belangrijk voor ze is. Over het laatste valt niet niet te twisten. Voor vele topsporters is het een droom om op de Olympische Spelen te staan, dit is voor deze mannen niet anders. Al is het voor honkballers en softballers niet vanzelfsprekend geweest. Volgend jaar staat honkbal en softbal voor het eerst sinds 2008 weer op het programma. De drang om in Tokyo op het veld te mogen spelen is dan ook ontzettend groot.

Passie met de paplepel ingegoten

Voor Evert begon zijn passie al heel vroeg. "Ik was 5, ging op mijn fietsje langs een honkbal veldje en ben nooit meer weggegaan," vertelt hij. Voor veel jongens en meisjes is het zo gestart. Voor Diegomar begon het ook zo: "Toen ik klein was keek ik naar mijn vader en ooms die softbalden. Tot mijn moeder mij toen ik 10 was zelf naar het veld bracht om te trainen." Sindsdien speelt hij bijna iedere dag en traint hij zo'n 20 uur per week. Het is voor de mannen van het Koninkrijksteam dan ook een volle week. Sommigen van het team spelen zelfs minor of major league in de MBA. De anderen spelen op hoog niveau nationale en internationale toernooien met het team. Voor Dwayne Kemp is dit een extra bijzondere kans, zijn vader is een bekende honkballer en inspireert hem: "Mijn vader is mijn idool. Hij is samen met Evert naar de Olympische spelen van 1996 geweest, hij is mijn idool en ik wil graag doen wat hij heeft gedaan. Tot nu toe gaat het me goed af, alleen de Olympische spelen nog dus ik moet nog even hard werken om die te halen."

World Port Tournament 2019

Tussen 12 en 21 juli werd ook het World Port Tournament in Rotterdam gespeeld in het prachtige stadion van Neptunus. De mannen namen het op tegen Zweden, Amerika, Japan, Taiwan en Curaçao. In bloedstollende innings versloeg Nederland uiteindelijk Japan in de finale. Het hing er nog even om, want het Koninkrijksteam stond halverwege de wedstrijd achter. Ze wisten zich terug te vechten en dat maakte de overwinning des te zoeter! Laten we met z'n allen de Rotterdamse mannen aanmoedigen, op naar de Olympische spelen.

Meer berichten