Alle geslaagden met leermeester Jhalmar en bondslid Sanne. Foto: Jacco Oldenburg
Alle geslaagden met leermeester Jhalmar en bondslid Sanne. Foto: Jacco Oldenburg (Foto: Jacco Oldenburg )

Leerlingen knopen nieuwe band om

Na lang oefenen was het dan eindelijk zo ver. Gespannen kindergezichten betraden woensdagavond dojo (zaal) 'De Bonte Koe'. Op de goedgevulde tribune familie, vrienden en kennissen. Leraar Jhalmar de Vaal van aikido vereniging 'Bushidojo' leidde het examen met aan zijn zijde aikido bondslid Sanne, die er vanuit de bond op toe moest zien of de jonge aikido leerlingen voldoende presteerden om in aanmerking te komen voor een volgende obi (band).

door Jacco Oldenburg

Pernis - Met aan de zijlijn een portretfoto van de grondlegger van aikido Morihei Ueshiba (1883-1969) groetten leraar en leerlingen elkaar door 'onegaisimasu' te zeggen. Dit betekent 'laten we alstublieft met elkaar trainen'. Aikido is een zelfverdedigingssport. De sport lijkt wat op judo en karate en is een mengelmoes van verschillende vechtsporten. De technieken van de sport zijn ontleend aan Japanse Samoerai-krijgers.

Belangrijk bij aikido is dat de tegenstander niet tegen gehouden wordt in zijn bewegingen, maar dat de verdedigende partij probeert die bewegingen te sturen en de tegenstander op die manier laat vallen. Dit kan bijvoorbeeld door de tegenstander uit balans te brengen door hem, met de juiste techniek, een extra zetje te geven waardoor hij valt.

Dat de Pernisse leerlingen niet zonder ambities naar het examen waren gekomen werd al snel duidelijk tijdens de warming up. Deze vond in stilte en volle concentratie plaats en werd alleen onderbroken door het tellen van de leerlingen van een tot tien in het Japans.

Aan het einde van het examen groetten de leerlingen en leraar elkaar met het 'domo arigato gozaimashita'. Dit betekent 'heel hartelijk bedankt'. Na kort beraad tussen leraar en bondslid bleek dat alle leerlingen hadden weten te overtuigen op het gebied van techniek, uitvoering en kennis van belangrijke aikido etiquette; iedereen was geslaagd.

Sommige leerlingen die een half jaar geleden hun band nog niet konden knopen promoveerden van de witte naar de gele band of van geel naar oranje; een prestatie van formaat van leerlingen én leraar.

Meer berichten