Mevrouw Jopie Royé maakte bijkans zelf een salto toen zij hoorde dat de uitgever haar ook in het theater neer wilt zetten. Foto: Joop van der Hor
Mevrouw Jopie Royé maakte bijkans zelf een salto toen zij hoorde dat de uitgever haar ook in het theater neer wilt zetten. Foto: Joop van der Hor (Foto: Joop van der Hor)

Gaat Jopie Royé straks het theater in?

Joop van der Hor

De kinderen luisterden ademloos

Mevrouw Jopie Royé gaat, als alles mee zit, het theater in! De inwoonster van Rhoon is bezig met haar vierde boek en de verwachting is dat ze daarmee ook direct het toneel opgaat met speciale voorstellingen voor ouderen én scholieren van de basis school.

albrandswaard - Jopie Royé heeft inmiddels de respectabele leeftijd behaald van 86 maar is nog lang niet van plan om achter de rododendrons te gaan zitten, een haakwerkje te gaan maken of het bijltje erbij neer te leggen. "Ik ga minstens 100 jaar oud worden, ik heb nog zoveel leuke dingen te doen." In een interview begin mei van dit jaar in deze krant vertelde de in het Rotterdamse Crooswijk geboren Jopie Royé over haar ervaringen met jonge scholieren. "Mij werd gevraagd een hoog bejaarde spreker te willen vervangen op een basisschool. De man zou over zijn jeugd vertellen en hoe het was als jongen van 13 tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onvoorbereid met enkel de verhalen van mijn jeugd in mijn hoofd ben ik tussen de kinderen gaan zitten. Ik vertelde hen over hoe ik als jong meisje de oorlog in hartje Rotterdam heb meegemaakt en hoe ik de bommen uit de vliegtuigen op de stad heb zien vallen. Ze hingen aan mijn lippen en ik voelde mijzelf ook weer dat door de straten vol oorlogspuin huppelende meisje met de witte strik in het haar die de verschrikkelijkste periode uit de wereldgeschiedenis eigenlijk best wel spannend vond. Ik beantwoordde vragen van de kinderen en genoot van hun enthousiasme en nieuwsgierigheid. Ik heb inmiddels 30 korte belevenissen op papier gezet. Een uitgever, naar wie ik het manuscript heb gestuurd, reageerde bijna net zo enthousiast als de kinderen. Dat boek gaat er zo goed als zeker komen zo beloofde hij mij. Maar hij maakte het nog gekker en nog spannender want hij zag mij al in het Zuidplein Theater op het podium zitten met mijn verhalen en belevenissen. Tijdens het vertellen moet er live-muziek klinken op de achtergrond en filmbeelden worden geprojecteerd van het bombardement maar ook van die verschrikkelijke transporten van Joodse mensen richting de vernietigingskampen."

Joods vriendinnetje

"Ik heb een verhaal over een Joods jeugdvriendinnetje met wie ik altijd speelde en bij mij in de klas zat. Ze is samen met haar ouders opgepakt en afgevoerd. Geen van hen heeft de oorlog overleeft. De stoel in de klas is altijd leeg gebleven. De uitgever is ook de producer. We vinden het allebei heel spannend want geen van ons beiden heeft hier ervaring mee. Ik laat het maar over mij heenkomen maar hoop wel dat het doorgang gaat vinden want dit is niet alleen mijn laatste kans om de verhalen uit mijn jeugd te vertellen, maar ze ook over te dragen aan de jeugd van nu. We zijn samen op zoek naar fondsen en financierders om mijn droom te verwezenlijken. Hoop zo dat dit lukt."

Wie geïnteresseerd is in boek en/of theaterproductie en ideeën heeft hoe dit te financieren kan contact opnemen met: 06-18135707 of b.mediathor@upcmail.nl.

Meer berichten