Kasteel van Rhoon.
Kasteel van Rhoon. (Foto: )

Kasteel van Rhoon: Open Monumentendag

De evenementencommissie binnen de Stichting Kasteel van Rhoon heeft voor de Open Monumentendag op zondag 15 september een boeiend en divers programma samengesteld om bezoekers van het Kasteel in Rhoon te laten genieten van de vele kanten van dit boeiend monument. Voor Open Monumentendag 2019 is als thema gekozen: 'Plekken van plezier'.

Rhoon - Zowel voor de historie als voor de hedendaagse invulling van het gebruik van dit eeuwenoude object is tijd en ruimte ingericht waarbij de bezoeker een overzicht wordt gegeven van de vele mogelijkheden die door het werk van de vrijwilligers van de Stichting aan en voor dit monument geboden worden.

Het Kasteel staat open voor het publiek van 9.45 tot 15.00 uur en is dan gratis toegankelijk. Na 15.00 uur zal het worden ingericht voor een optreden in het kader van de serie Blues op Zondag in de Empirezaal van het Kasteel, welke voorstelling echter niet gratis is.

Rondleiding

De rondleidingen zijn gratis en starten om 10.00 en 12.00 uur vanuit de entreehal. Tijdens de rondleiding vertelt de gids voor welke functies de vertrekken van het kasteel in vervlogen tijden dienden, hoe de vroegere kasteelbewoners leefden en meer boeiende en verrassende achtergronden en kasteelverhalen. Overigens, op donderdag 12 september zullen diverse schoolklassen uit Albrandswaard in het kader van Open Monumentendag een rondleiding krijgen rond het Kasteel van Rhoon.

Ook buiten het Kasteel kunnen bezoekers van het gebouw en de omgeving genieten. De Kasteelgaarde is na de renovatie van dit voorjaar open en gratis toegankelijk voor het publiek. Er is daarvoor een nieuwe wandelroute beschikbaar van het Zuid-Hollands Landschap, de ijsvogelroute, met alle wetenswaardigheden.

Wellicht is er ook een gids om meer te vertellen over de bijzonderheden langs deze route, maar dat is nog niet zeker. Als er een gids aanwezig is zal deze om 11.00 uur en 13.00 uur, dus aansluitend op de rondleiding binnen, met de bezoekers de Kasteeltuin ingaan – anders op eigen gelegenheid.

Expositie

Op de Open Monumentendag is op de Klokkezolder van het Kasteel van Rhoon de duo-expositie van John de Vos en Arie Meuldijk te bezichtigen van 10.00 uur tot 12.00 en van 14.00 uur tot 17.00 uur. De schilderijen van Arie Meuldijk zijn geïnspireerd door het veranderende landschap in de randstad. John de Vos combineert foto's met objecten. Veel van zijn werk wordt gefotografeerd op de Waddeneilanden. Ook de toegang tot deze afwisselende en inspirerende tentoonstelling is gratis.

Muziek

Musici van de opleiding Codarts zorgen deze zondag met diverse uitvoeringen voor extra sfeer in de verschillende zalen tot 15.00 uur. Zoals gezegd is vanaf die tijd een afsluitend programma door de commissie Muziek op Rhoon, een optreden van Chris Cain in de serie Blues op Zondag, vanaf 15.00 uur, toegangsprijs 12,50. Kaarten en meer info daarover staat op: https://www.muziekoprhoon.nl/bluesopzondag/.

Pop-Up Tuin

Gedurende de gehele dag staat op het parkeerterrein van het Kasteel de Pop Up Inspiratietuin van de Gemeente, met als thema: De Pop Up Tuin komt naar je toe! Vanwege Operatie Steenbreek – tegel eruit, plant erin. Een groene tuin verwerkt regenwater gemakkelijker en is er een waterreserve voor drogere tijden. Bovendien is het veel koeler in de zomer. De gemeente Albrandswaard gaat graag in gesprek over klimaateffecten en hoe een groene tuin onderhoudsvriendelijk en goedkoop kan zijn. Info via www.openmonumentendag.nl.

Meer berichten