U vindt Het Juridisch Loket in Rotterdam aan de Weena 719 (tegenover het station).
U vindt Het Juridisch Loket in Rotterdam aan de Weena 719 (tegenover het station). (Foto: )

Ik word gepest op mijn werk, wat kan ik doen om het te stoppen?

Iedere tweede woensdag van de maand geeft mr. Marco van 't Woudt van Het Juridisch Loket in deze rubriek antwoord op een juridische vraag.

Vraag

"Ik word gepest op mijn werk. Collega's maken steeds vervelende opmerkingen en grapjes. Ik lach soms een beetje mee, maar voel me er helemaal niet goed bij. Wat kan ik doen om het pesten te stoppen?"

Antwoord

Ga bij pestgedrag op de werkvloer in gesprek met de pester. Misschien heeft de pester niet door dat hij u pest of wat zijn gedrag met u doet. Zo'n gesprek kan heel spannend zijn. Neem daarom eerst contact op met een vertrouwenspersoon, bedrijfsmaatschappelijk werker, MIND Korrelatie of uw huisarts. Bespreek het pestgedrag en wat dit met u doet. Mogelijk krijgt u op deze manier tips hoe u met de pester(s) in gesprek kunt gaan. Als u zich door de situatie heeft moeten ziekmelden, bespreekt u het pestgedrag met de bedrijfsarts.

Helpt een gesprek met de pester niet? Dan kunt u het gedrag melden bij uw werkgever. Pestgedrag levert een zware arbeidsbelasting op. Daarom is een werkgever wettelijk verplicht pesten op de werkvloer zoveel mogelijk te voorkomen en te beperken. Wat hij tegen pestgedrag doet, moet in het arbobeleid staan. Soms staat hier ook in wat u kunt doen als uw werkgever niet goed met uw melding omgaat. Zoals het indienen van een klacht via een interne klachtenprocedure.

Meldt uw klacht bij Inspectie SZW als het probleem niet wordt opgelost. De Inspectie onderzoekt of uw werkgever voldoende maatregelen nam om pesten te voorkomen of te beperken. Zij kan een waarschuwing of boete geven.

Van 23 tot en met 27 september is de week tegen het pesten. Verschillende scholen brengen die week pesten onder de aandacht. Helaas komt pestgedrag niet alleen op school voor. Veel mensen ervaren ook pestgedrag op de werkvloer. Wilt u weten wat u kunt doen tegen pesten op de werkvloer? Neem contact op met een van onze juristen. Kijk ook op onze website voor het stappenplan Wat kan ik doen tegen pesten op de werkvloer?

Kijk voor meer informatie op juridischloket.nl of bel 0900-8020 (€ 0,25 p/m).

Meer berichten