Het bestuur van Stichting Villa STOER tijdens de oprichting in september 2018 met in het roze Marianne Kleinjan. Binnenkort tekenen ze een intentieovereenkomst met Wooncompas.
Het bestuur van Stichting Villa STOER tijdens de oprichting in september 2018 met in het roze Marianne Kleinjan. Binnenkort tekenen ze een intentieovereenkomst met Wooncompas. (Foto: Marianne Kleinjan)

Villa STOER zoekt grond en steun

Heeft u misschien een lapje grond van 1.500 m2 over? Villa STOER zoekt namelijk bouwgrond in Albrandswaard. Villa STOER is een ouderinitiatief van ouders met een kind met een verstandelijke (en eventueel lichamelijke) beperking. Zij willen graag een huis bouwen waar 16-18 jongeren onder begeleiding kunnen wonen, nu en in de toekomst als de ouders of verzorgers er zelf niet meer zijn. STOER staat voor Samen Thuis Onder Eigen Regie. In september 2018 is Stichting Villa STOER opgericht nadat de gemeente begin 2018 ouders van jongeren met een beperking de gelegenheid had gegeven elkaar te ontmoeten om te inventariseren of er interesse was in een ouderinitiatief 'begeleid wonen'.

Door Yvonne Schults

De ouders van 9 kinderen zijn inmiddels al een stuk verder met de plannen. Voor de overige beschikbare plaatsen in Villa Stoer bestaat een wachtlijst, omdat vooraf een visie opgesteld moet worden, zodat het 'papieren fundament' staat als een huis. Het bestuur heeft deze visie bijna af. Hierin staat o.a. de leeftijdsgrens voor de toekomstige bewoners, de mate van zorg, enz. Er is veel gepraat met o.a. de gemeente, woningbouwcorporaties en zorgverleners en er zijn inmiddels weer wat mooie resultaten te melden. Zo staat de gemeente positief tegenover de plannen voor Villa STOER, dat zal vallen onder sociale huur en past binnen hun woonbeleid. Tevens is in juni 2019 een intentieovereenkomst getekend met zorgverlener ASVZ. Zij begeleiden het bestuur in de aanloop naar de bouw, zodat het toekomstige pand straks bijvoorbeeld geschikt is voor rolstoelen, de juiste domotica aanwezig is, enz. Alle ruimtes worden namelijk voorzien van apparatuur, zodat de jongelui bijvoorbeeld 'gevolgd' kunnen worden tijdens de nacht. Als een bewoner 's nachts vaak wakker wordt bijvoorbeeld, wordt dit gesignaleerd, waarna de aanwezige nachtwacht kan handelen. Als de bouw is afgerond, gaat ASVZ de benodigde 24-uurs zorg leveren. Het bestuur van Villa STOER blijft betrokken bij het aannemen van het zorgpersoneel, zij houden de regie. De toekomstige bewoners hebben allemaal een indicatie (volgens de Wet Langdurige Zorg) van VG 5 t/m 8, zodat zij allemaal de juiste mate van zorg krijgen. De begeleiders zorgen voor de kinderen zoals de ouders dat nu thuis doen. Dit kan zijn het geruststellen na een nachtmerrie, helpen bij aankleden en wassen, tijdsplanning en naar dagbesteding helpen, maar het betreft geen verpleegkundige zorg. In Villa STOER huurt elke bewoner een eigen woon-slaapkamer met badkamer en kitchenette van de woningbouwvereniging. Er komen twee woongroepen van 8 of 9 jongeren. Er zijn diverse gezamenlijke ruimtes, zoals twee woonkamers, twee keukens, een was-droogruimte, chill-ruimte en een tuin. De ouders zelf moeten zorgen voor de inrichting van de studio van hun kind. De inrichting van de gemeenschappelijke ruimtes wordt door de stichting gefinancierd. De kosten zijn begroot op €300.000,-. Dit bedrag wordt bijeen gebracht door middel van sponsors, fondsen aanschrijven en acties organiseren. Binnenkort zal een intentieovereenkomst worden getekend met Wooncompas voor de bouw van Villa STOER. "Met hen was er vanaf het eerste gesprek een goede klik", aldus Marianne. Zij vervolgt: "Het bestuur is intussen druk bezig met het zoeken naar een geschikt stuk grond. Binnen vijf jaar zou Villa STOER er dan moeten staan."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden