Het terrein aan de Molendijk in Rhoon (1.200 m2) waarop vier huizen moeten verrijzen tot teleurstelling van Johan van Wolfswinkel
Het terrein aan de Molendijk in Rhoon (1.200 m2) waarop vier huizen moeten verrijzen tot teleurstelling van Johan van Wolfswinkel (Foto: Yvonne Schults)

Albrandswaard wil 1.177 woningen

Begin 2019 is in de gemeenteraad afgesproken dat er de komende jaren 1.177 woningen bij moeten komen in Albrandswaard. Woningen voor ouderen, starters, sociale huurwoningen, eengezinswoningen en vrije sector. Omdat de polders door wetgeving grotendeels beschermd zijn, zal woningbouw vooral binnen de gemeentegrens moeten plaatsvinden.

Door Yvonne Schults

Albrandswaard - Er staat al een aantal projecten gepland, zoals appartementen in bedrijfspanden zoals het voormalige APL-gebouw naast metro Rhoon of het Basita-gebouw. Op termijn komen er ook appartementen tegenover De Hooghe Heerlyckheid in Rhoon en naast de Plus in Poortugaal. Dit worden echter veelal huizen voor de kapitaalkrachtigere inwoners van Albrandswaard. Om de doorstroming binnen de gemeente te verbeteren, zijn echter ook kleinere appartementen en woningen nodig voor starters en ouderen. Albrandswaard vergrijst, dankzij de vele jonge gezinnen in Portland iets minder snel dan andere gemeenten, maar toch. Met name ouderen wonen nu veelal alleen in (te) grote huizen met een tuin. Zij komen amper nog op de bovenverdieping vanwege gezondheidsproblemen, laat staan dat ze hun tuin nog kunnen bijhouden. Zij zouden graag naar een centraal gelegen appartement in het centrum van Rhoon of Poortugaal verhuizen, maar die huizen zijn er niet. Johan van Wolfswinkel van ChristenUnie/SGP maakt zich hier zorgen over. Johan: "Ik betreur dit ten zeerste, mensen die hun hele leven fijn in Albrandswaard hebben gewoond, kunnen nu gewoon niet doorschuiven naar een geschiktere woning, terwijl dit de doorstroming zou vergroten. Dat is toch wat je wil, dat iedereen in staat is een woning te vinden binnen onze gemeente die past bij hun woonwensen. Een gemiste kans vind ik het project waarvoor recent een besluit is genomen in de gemeenteraad; de bouw van vier kapitale villa's aan de Molendijk in Rhoon, tegenover fietsenwinkel Stout. Op dit stuk grond van 2.600 m2 komen slechts vier huizen met elk 650 m2 grond. Dat vind ik zo jammer. Het is een prachtig centraal gelegen stuk grond, waarop veel appartementen gerealiseerd zouden kunnen worden voor ouderen bijvoorbeeld, want het centrum is goed bereikbaar vanaf die locatie. Zo hadden zij dicht bij winkels en huisartsen kunnen zitten. Ik heb veel inwoners van Rhoon gesproken die hier zeer teleurgesteld over zijn, zij voelen zich niet gehoord". Wat Van Wolfswinkel betreft zouden gemeente en woningbouwverenigingen meer huizen moeten realiseren op locaties die al stroom en water hebben, zoals bestaande kantoren of locaties zoals die naast de scouting in Poortugaal, tegenover de Dorpskerk. Johan: "Hopelijk wordt binnenkort een besluit genomen over de bouw van woningen aan de Omloopseweg in Rhoon. Dat zou een goed begin zijn, want die 1.177 woningen staan er immers niet zomaar….".

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden