Dag van Rembrandt op Kasteel van Rhoon

Op zondag 27 oktober organiseert de evenementencommissie van de Stichting Kasteel van Rhoon een tweetal theatervoorstellingen in het kader van de Rembrandtdag. Het betreft twee op elkaar aansluitende optredens in de Empirezaal en de Kerkzaal van het Kasteel van Rhoon over het leven en het werk van Rembrandt. De voorstellingen zijn separaat te bezoeken maar ook in een combi, na elkaar om 14:00 en 15:30 uur.

14:00 uur Niels Brandaan over het leven van Rembrandt
In het kader van het Rembrandtjaar 2019, ontwikkelde Niels Brandaan de voorstelling Rembrandt. Een meeslepende erfgoedvoorstelling waarin hij zijn toeschouwers mee op reis neemt naar de 17e eeuw. Naar het leven van Rembrandt van Rijn, hèt Hollandse wonder van de Gouden Eeuw; Meester in het spel tussen licht en donker. Een rebel, een denker en nog altijd een onbegrepen en ongrijpbare kunstenaar.

In deze 50 minuten durende vertelvoorstelling poogt Niels Brandaan de mens Rembrandt, in al zijn grootheid en gebreken een klein beetje dichter bij ons te brengen. Ben je er klaar voor? Sluit de ogen en reis mee naar een tijdsbeeld dat ver van ons vandaan ligt en tegelijkertijd verraderlijk dichtbij kan komen. Niels Brandaan Cotterink is al 25 jaar een bezield vertelkunstenaar - een meester die voor velen een inspiratiebron is gebleken. Niels verstaat de kunst van het vertellen en de taal van de verbeelding. In zijn voorstellingen smelt hij taal, geluid, spel, muziek, beeld, object en beweging moeiteloos samen tot een onvergetelijke beleving op de scholen en in de theaters. Hij speelt alleen vanaf een stoel, in samenwerking met muzikant(en), soms in een door hem samengesteld decor en altijd in verbinding met zijn publiek.
Info & tickets https://www.stichting-kasteelvanrhoon.nl/agenda/meer-info.php?id=478

15:30 uur Hans Visser & Irene Filippova over het werk van Rembrandt
Rembrandt en de Gouden Eeuw - Levensverhaal, muziek en projecties
Hans Visser en Irena Filippova nemen het publiek mee naar de Gouden Eeuw, het tijdperk waarin de Nederlandse cultuur, wetenschap, handel, wereldmacht en politieke invloed op hun hoogtepunt waren. Ze vertellen het levensverhaal van Rembrandt, begeleid door eigen muziek en met schitterende projecties van Rembrandts schilderijen.

Weinigen schoppen het zo ver dat alleen het noemen van hun voornaam voldoende is om te weten over wie we het hebben. Kunstschilder Rembrandt van Rijn (1606-1669) kreeg het voor elkaar. Over de hele wereld staat de naam 'Rembrandt' voor dé legende uit de Nederlandse kunstgeschiedenis. In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn overleed.

Rembrandt kende veel hoogte- en dieptepunten in zijn leven. Ondanks zijn succes lukte het hem niet om zijn financiën op orde te krijgen. Toen Rembrandt in 1669 overleed, had hij alleen een aantal schilderijen, een stoel, een bed, een tafel en een spiegel. Zijn artistieke nalatenschap was echter enorm. Niet alleen liet hij 500 schilderijen na, hij had ook meer dan veertig leerlingen opgeleid van wie een aantal bekend werd, zoals Govert Flinck, Gerard Dou en Ferdinand Bol. Info & tickets https://www.stichting-kasteelvanrhoon.nl/agenda/meer-info.php?id=479

Marcellus Hoornweg

Bij dit Rembrandtjaar, 350 jaar na zijn overlijden in 1669, wordt dus ook in Rhoon stil gestaan bij het leven en werken van deze meester. Naast deze twee uitvoering is er in de Annazaal van het Kasteel een aanvullend programma verzorgd voor de bezoekers, waarvan de toegang vrij is. Schilder Marcellus Hoornweg zal voorafgaand aan de uitvoering, in de pauze tussen de voorstellingen en na afloop een demonstratie geven van het schilderen in de stijl van Rembrandt. Marcellus, beeldend kunstenaar uit Hoogvliet, is daarin als autodidact gespecialiseerd en heeft veel onderzoek naar de technieken van Rembrandt gedaan en dit ook toegepast in zijn eigen werk. Hij zal de bezoekers dan ook laten zien hoe in de tijd van Rembrandt pigmenten werden gemaakt voor de specifieke kleur in zin schilderwerken en deze ook op het doek demonstreren. Zie ook het gefilmde portret https://www.youtube.com/watch?v=-kY9gXwwFmE

Naast Marcellus zal harpiste Joukeline Sizoo de middag in de Annazaal verder omlijsten. Joukeline Sizoo (1988) studeerde vanaf 2005 aan het Rotterdams conservatorium bij Saskia Kingma, waar zij in 2011 haar Bachelor opleiding afsloot. Haar Master diploma behaalde zij in 2013 aan hetzelfde conservatorium. Ze heeft lessen en masterclasses gevolgd bij onder andere Petra van der Heide, Edward Witsenburg, Rosetty de Ruiter, Sandrine Chatron, Charlotte Sprenkels en Edmar Castañeda meer info zie http://www.joukelinesizoo.nl

Combitickets Rembrandtvoorstellingen
Beide voorstellingen bekijken kan ook. In plaats van € 10,00 per voorstelling kan een combi-ticket worden gekocht voor beide à € 15,00 p.p. Kinderen van 10 -16 jaar hebben vrije toegang. Info en tickets: https://www.stichting-kasteelvanrhoon.nl/agenda/meer-info.php?id=480

Bij dit Rembrandtjaar, 350 jaar na zijn overlijden in 1669, wordt dus ook in Rhoon stil gestaan bij het leven en werken van deze meester. Er wordt nog gezocht naar extra aankleding deze dag in dit kader, maar daar wordt nog aan gewerkt en kunnen we nog geen nadere mededelingen over doen.

Naast de online verkoop van tickets zijn deze ook verkrijgbaar bij onze voorverkoopadressen:

@ ThéCafé Rhoon - Julianastraat 57 - website
@ Wijnhuis Rhoon - Strawinskyplein 6 - website

Impressie Niels Brandaan Cotterink : https://youtu.be/MkotelC4r68

Impressie Hans Visser : https://www.hansvisserproductions.nl/rembrandt-de-gouden-eeuw/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden