De immer geëmancipeerde Annie Ras poseert hier te midden van bekende fotomodellen. Foto is gemaakt in de Kunsthal. Foto: Joop van der Hor
De immer geëmancipeerde Annie Ras poseert hier te midden van bekende fotomodellen. Foto is gemaakt in de Kunsthal. Foto: Joop van der Hor (Foto: Joop van der Hor)

Maastunnelmeisje Annie overleden

Annie Ras (87) alom gewaardeerd

HOOGVLIET / ALPHEN a/d RIJN- Annie Ras (1932), het allereerste meisje ooit die door de nog niet geopende Maastunnel liep, is afgelopen zondag in haar woonplaats Alphen aan de Rijn op 87-jarige leeftijd overleden.

door Joop van der Hor

Anna Elisabeth Ras- van Strien, roepnaam Annie, was in 1942 het allereerste meisje die ooit via de nog stilstaande roltrap naar beneden afdaalde en een flink stuk door de voetgangersbuis van de nog niet geopende Maastunnel van zuid naar noord liep. Pas later volgden de beroemd geworden Charloisse belhamels. Het is niet het enige wapenfeit van deze markante Hoogvlietse die na een lichte hersenbloeding via een verpleeghuis in Vlaardingen uiteindelijk is een zorgcentrum voor ouderen in Alpen aan de Rijn belandde. Hoogvliet heeft het de laatste jaren zonder Annie moeten stellen en Annie zonder Hoogvliet. De twee-eenheid werd verbroken maar er was echter geen keus. Annie mocht zich koesteren in de zorg en aandacht van haar in de nabijheid wonende dochter Edith. Maar Hoogvliet is Annie nooit vergeten. Met enige regelmaat werd zij bezocht door een groep trouwe vrienden. Het afgelopen jaar ging haar gezondheid langzaam maar zeker achteruit. Haar lijfje was broos, teer en breekbaar en haar geheugen liet haar in de steek. Maar wie ze nooit en nimmer vergat was toch wel haar grote held, burgemeester Aboutaleb. Hij noemde haar 'mijn vriendinnetje' en ontving haar 4 jaar geleden op het stadhuis toen Annie haar rijbewijs inleverde. Ze was tijdens een ritje in haar autootje door haar zo geliefde en vertrouwde Hoogvliet letterlijk de weg kwijtgeraakt. 'Ik stop met autorijden, ik ben een gevaar op de weg voor anderen. Ik stop ermee en dat zouden meer ouderen moeten doen die onzeker worden.' En zo was Annie wederom een voorbeeld voor anderen. Twee weken geleden stuurde Aboutaleb Annie nog een brief waarin hij haar het beste toewenste en liet weten aan haar te denken. In januari 2011 ontving Annie uit handen van de burgemeester een koninklijke onderscheiding. Ook is haar de Erasmusspeld uitgereikt en is zij benoemd tot 'Kanjer van Hoogvliet'. De laatste ere-prijs werd uitgereikt tijdens de verkiezing van de 'Hoogvlieter van het jaar 2000', toen nog georganiseerd door de stichting Sportzeskamp Hoogvliet waarvan de New Yorksteppers onderdeel uitmaken. En die heeft Annie in hun hart gesloten en vice versa. Toen de steppers vorige maand voor hun allerlaatste steptocht naar Antwerpen en terug stepten trakteerde haar vroegere buurvrouw Imelda Boogaard de steppers op mini-marsjes, iets wat Annie altijd deed bij eerdere steptochten voor het goede doel. Annie heeft zich altijd in dienst gesteld van anderen en was zeer actief betrokken bij de huurdersvereniging Hoogvliet en Buurt Bestuurt.

UITVAART

De uitvaart van Annie Ras vindt 3 oktober plaats. De familie heeft ervoor gekozen de Hoogvlieters persoonlijk in kennis te stellen via een elders in deze krant geplaatste rouwadvertentie.

Meer berichten