Kinderen van basisschool Andries van der Vlerk in Hoogvliet volgen een les gegeven door Boijmans Van Beuningen.
Kinderen van basisschool Andries van der Vlerk in Hoogvliet volgen een les gegeven door Boijmans Van Beuningen. (Foto: )

Museumstukken van Boijmans in je school!

Museum Boijmans Van Beuningen is helaas gesloten, maar scholen kunnen alsnog van de kunstcollectie genieten! In plaats dat zij naar het museum gaan... komt het museum gewoon naar hen toe!

door Demi Meder

Hoogvliet - Op de Andries van der Vlerk School in Hoogvliet stond vorige week een bijzondere les op de planning! Tijdens 'Boijmans in de klas' kwamen medewerkers van Museum Boijmans Van Beuningen langs om een les over kunst te geven aan de kinderen van groep 7. En niet zomaar een les, maar een les met authentieke 17e eeuwse collectiestukken, ondersteunende materialen en spannende verhalen. Het museum, dat vanwege de grootscheepse renovatie en vernieuwing is gesloten, zorgt er met 'Boijmans in de klas' voor dat de collectie toch zichtbaar is én bekend en levendig blijft onder scholieren. Het museum komt komende jaren daarom naar de scholen toe in plaats van andersom.

In de museum-les 'Op reis: de 17e eeuw' aan groep 7 werd de Gouden Eeuw - en de vraag: was deze eigenlijk wel zo goud? - behandeld. Kinderen ontdekten een 400 jaar oud schilderij, potjes uit die tijd, tegeltjes Delfts blauw en veel meer. Aan het eind van de les konden kinderen zelf baardman-kruikjes maken van klei om uiteindelijk mee naar huis te nemen. De leerlingen waren aan het einde van de les erg positief over de onderwerpen die behandeld werden. "Ik wist eigenlijk helemaal niks van wat er net is verteld", vertelt de 10-jarige Jaylinn. "Ik vond alles leuk aan deze les, ik heb super veel geleerd!" Ook de 11-jarige Denise vond de les geslaagd. "Over zeven jaar als Boijmans weer open gaat, zou ik wel willen gaan kijken daar."

Kwetsbaar

"De kerntaken van een museum komen in dit programma mooi naar voren", vertelt freelance museumdocent Leontien. "Met het klaarzetten van alle spullen zie je hoe voorzichtig de 'art handlers' met de spullen omgaan en hoe kwetsbaar deze zijn. Zij zorgen ervoor dat de kunst heel blijft. Kinderen kunnen hier veel van leren en zien dat de spullen heel kwetsbaar zijn." Leontien wijst ook op het belang van de les voor kinderen die de sluiting van Museum Boijmans Van Beuningen niet hebben meegekregen. Die reageerden erg geschokt toen ze vertelde dat het museum nog wel zeven jaar dicht is wegens verbouwingen en renovatie.

'Boijmans in de klas' is erg populair onder Rotterdamse scholen. Het museum heeft inmiddels al 90 boekingen staan van scholen tot aan april 2020. Scholen kunnen nog steeds boeken. Het museum gaat langs op basisscholen maar ook op middelbare scholen. Meer info: www.boijmans.nl.

Boeken

Voor primair en voortgezet onderwijs in de regio Rotterdam is het mogelijk om vanaf schooljaar 2019-2020 Boijmans in de Klas-lessen te boeken. Papegaai Paulo komt bij de allerkleinsten langs met beelden van dieren. Voor oudere leerlingen nemen we 17e eeuwse gebruiksvoorwerpen of surreële kunst mee. Daarnaast gaat ook de hoogwaardige reproductie - gemaakt door de Universiteit van Tokio - van de toren van Babel mee naar scholen en bieden we lessen met conceptuele kunst aan. De lessen worden gegeven in de klas door een ervaren museumdocent. De leerlingen bekijken de meegebrachte collectiestukken en iedere les bevat een activerende verwerking.

Museum Boijmans Van Beuningen vestigt zich vanaf 1935 in het Museumpark in Rotterdam en groeit in 170 jaar uit tot een museum met een internationale topcollectie van 151.000 kunstwerken. Dit gebouw was klaar voor renovatie en vernieuwing. Op 20 december 2018 werd dit besloten.

Meer berichten