John de Neef (rechts) is op zoek naar de 20 jaar geleden begraven kist met o.a.  kindertekeningen. Helaas, de schat bleek reeds t zijn opgegraven in 1991. Foto: Joop van der Hor
John de Neef (rechts) is op zoek naar de 20 jaar geleden begraven kist met o.a. kindertekeningen. Helaas, de schat bleek reeds t zijn opgegraven in 1991. Foto: Joop van der Hor (Foto: Joop van der Hor)

Waar ligt de schat? Graven en niets vinden

HOOGVLIET- Het zou een geslaagde 1 aprilgrap geweest zijn als het niet zaterdag 5 oktober was geweest. Belangstellenden en de fotograferende en schrijvende pers waren aanwezig om te zien hoe een echte schat zou worden opgegraven, maar die was 10 jaar geleden al gevonden en meegenomen!

door Joop van der Hor

Eén van de Opzoomeracties uit 1999 was het begraven van een kist van Opzoomerteam 'Door De Bocht', bestaande uit bewoners van de Endenhout, Reinier Kloegstraat en omliggende straten, met daarin wensen, tekeningen van kinderen en onbekende zaken. Een echte schat dus! De kist werd begraven in de groenstrook voor het inmiddels leegstaande voormalige deelgemeentekantoor aan de Middenbaan-Noord. Met het opgraven van de schatkist zou de gebiedscommissie, samen met projectleider Stadsontwikkeling Mark Compeer, de start geven tot de presentatie van het nieuwe centrumplan waarvoor een ontwikkelvisie is opgesteld. Daags voor de officiële opgraving startte wijkmanager Bart Boerema met een verkenning want de exacte locatie bleek niet bekend. 'We hebben een gleuf gegraven wat het midden houdt van een loopgraaf tot de start van het tunneltracé onder de Oude Maas door naar Spijkenisse. Maar we vonden niets!", grapt Boerema die de humor er wel van kon inzien nadat was gebleken dat de kist 10 jaar geleden al was opgegraven. Hoogvlietse bestuurders bleken te lijden aan een collectief geheugenverlies. "Dat gebeurt wel vaker bij politici", zo liet een omstander plagend weten. Dagelijks bestuurders Jacqueline Hoogland en Arnold van der Heijde konden zich er niet veel meer van herinneren terwijl zij zelf wel aanwezig waren bij - was het nou het begraven of het opgraven van de kist? - ze wisten het eenvoudig weg niet meer. Over een lengte van ruim 10 meter was de grond omgeploegd, maar de kist werd niet gevonden. Logisch want hij was reeds opgegraven zo bleek uit foto's uit 2009 van Peter de Jong van Persbureau Cor Vos en informatie welke inmiddels was ingewonnen bij het Historische Genootschap Hoogvliet.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden