De Vlasfabriek nabij het gehucht het Sluisje in de polder van Rhoon waar zich op 1 oktober 1944 een verschrikkelijk drama afspeelde.
De Vlasfabriek nabij het gehucht het Sluisje in de polder van Rhoon waar zich op 1 oktober 1944 een verschrikkelijk drama afspeelde. (Foto: boek Heijplaat in verzet Joop van der Hor)

Eerbetoon aan zeven doden van Rhoon

RHOON- Vrijdag 11 oktober presenteert auteur Bert Euser in de Maranathakerk aan de Kleidijk 2b in Rhoon het boek 'De zeven mannen van Het Sluisje'. Op die dag is het precies 75 jaar geleden dat zich een enorme tragedie afspeelde in buurtschap het Sluisje. Zeven inwoners van Rhoon werden zonder enige vorm van proces door de Duitse bezetter vermoord. Enkele dagen daarvoor was een stroomkabel, mogelijk door sabotage, losgeraakt van een paal aan de Rijsdijk. Daarbij werd een Duitse militair geraakt die ten gevolge daarvan werd geëlektrocuteerd en om het leven kwam. Ter vergelding werden 7 willekeurige mannen opgepakt, kort gevangen gezet in het schoolgebouw achter de Hoogvlietse dorpskerk en op die bewuste 11 oktober 1944 doodgeschoten op de plek waar nu de A15 is gelegen en waar vroeger het buurtschap het Sluisje stond. Cornelis Barendregt, directeur van de vlasfabriek was één van de slachtoffers. De bekende auteur Jan Brokken heeft de geschiedenis, zij het in op feiten gebaseerde romanvorm, beschreven in het boek 'De Vergelding waarvoor Bert Euser onderzoek verrichte. De bijeenkomst start om 19.00 uur en is vrij toegankelijk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden