De combiklas kookt en bedient in restaurant Le Salon Vert; je wordt in de watten gelegd alsof het een sterrenrestaurant betreft
De combiklas kookt en bedient in restaurant Le Salon Vert; je wordt in de watten gelegd alsof het een sterrenrestaurant betreft (Foto: Yvonne Schults)

Oefenrestaurant Le Salon Vert in bedrijf

Ze zijn begonnen, de 11 koks en 14 gastheren/gastvrouwen van de MBO niveau 2 opleiding 'Gastheer/Gastvrouw en Kok' van het Zadkine Hoogvliet. Na een aantal avonden 'droog' oefenen en een avond koken voor hun ouders, is vanaf 2 oktober oefenrestaurant 'Le Salon Vert' op de Campus Hoogvliet woensdag- en donderdagavonden geopend voor publiek. Per avond kunnen er maximaal 40 gasten dineren.

Door Yvonne Schults

Hoogvliet - Onder leiding van Tom Van Baaren (docent serveren) en Stefan van der Wösten (docent koken) starten de koks 's middags al met de mise en place. Dat betekent groenten schoonmaken en blancheren, desserts maken, eendenborst braden, zeebaars fileren, parelhoen barbecueën, en meer. In het restaurant worden de tafels mooi gedekt en bestek en glazen gepoleerd. Na hun eigen, vroege maaltijd, krijgen de leerlingen hun laatste instructies voordat het restaurant om 17.30 uur haar deuren opent. De gasten worden ontvangen door degene die hen de rest van de avond bedient. De leerlingen leren omgaan met de kassa en het pinapparaat. Beurtelings draaien ze bardienst, staan ze in de spoelkeuken of staan ze aan de pas, waar ze communiceren met de chef kok van die avond. Ook in de keuken worden de taken volgens een rooster gewisseld, zodat bereiding van voor-, hoofd- en nagerechten eerlijk worden verdeeld. In februari gaan alle studenten 10 weken op stage. Dit jaar is er voor het eerst een combiklas van leerlingen van vorig jaar en nieuwelingen van het VMBO. De tweedejaars gaan vijf dagen per week op stage, de eerstejaars vier dagen en één dag naar school. Op deze manier leren ze zowel theorie als praktijk. Het is de eerste keer is dat Zadkine zo'n combiklas heeft, die ook nog eens niet zo groot is. Daardoor kunnen ze extra aandacht geven aan de leerlingen en proberen Tom en Stefan hen versneld naar een diploma te begeleiden, namelijk eind van dit schooljaar al. Aan de inzet en het enthousiasme van deze leerlingen zal het niet liggen. Ze maken het de 22 gasten die 10 oktober zijn aangeschoven prima naar de zin. Als de avond ten einde loopt eten ze gezellig samen in de keuken de restjes op. Dan nog even een sopje door de keuken en alles is weer klaar voor de volgende dag. Twee leerlingen zijn er niet bij, zij draaien logistiekdienst in de hoofdvestiging van Zadkine, want inkoop en controle van bestellingen hoort er ook bij. Restaurant Le Salon Vert is woensdag en donderdag vanaf 17.30 uur open (niet in schoolvakanties). Bij Le Salon Vert kunt u ook terecht voor thema avonden zoals het wilddiner op 6 en 7 november en het kerstdiner op 11 en 12 december. Voor een driegangenmenu, inclusief amuse en welkomstdrankje betaalt u €12,75. U bent van harte welkom, vergeet niet vooraf even te reserveren via banquets@zadkine.nl of 088-9452486. U kunt zich hier ook inschrijven voor de nieuwsbrief.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden