De Bron wijkt voor woningen


Kerkgebouw de Bron aan de Posweg in Hoogvliet wordt gesloopt en maakt plaats voor woningen. Tekst en foto: Joop van der Hor
Kerkgebouw de Bron aan de Posweg in Hoogvliet wordt gesloopt en maakt plaats voor woningen. Tekst en foto: Joop van der Hor (Foto: Joop van der Hor)

De Bron wijkt voor woningen

Het markante kerkgebouw de Bron aan de Posweg 99 in de Hoogvlietse wijk Meeuwenplaat valt binnenkort ten prooi aan de sloperskogel. Op de vrij te komen grond worden 16 grondgebonden woningen gebouwd. Het ontwerpbesluit ligt tot 4 november ter inzage.

Door Joop van der Hor

HOOGVLIET - De in 1963 in gebruik genomen kerk is gebouwd naar een ontwerp van architect P. Zandra en aanvankelijk bedoeld en gebruikt als oecumenisch (Nederlands Hervormd en Gereformeerd) kerkcentrum 'De Bron' maar is tevens vanaf de openstelling ook in gebruik geweest als Rooms-Katholieke kerk van de parochie Sint Jan voor de Latijnse Poort. In 1993 werd het gebouw verkocht aan Pinkstergemeente De Levende Steen. Toen deze te klein werd voor de grote groep volgelingen verhuisde men in 2013 naar een groot nieuw evangeliecentrum 'De Dome' in Spijkenisse, waarna De Bron buiten gebruik werd gesteld. Snel raakte het markante gebouw in verval, verdween een deel van het koper van de drie spitsen en werd de torenklok eruit gehaald. Deze hangt nu in een kleine, hiervoor gebouwde klokkenstoel voor de oude Dorpskerk in Hoogvliet.

Sociëteit De Spin

In de jaren '70 hield societeit De Spin discoavonden in de kerk en traden bekende artiesten op als Bonnie st Claire, Earth & Fire, Lee Towers en tal van beatbands uit die tijd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden