Mevrouw Bertie Barendregt-Dorst, lid Comite Herdenking Gevallenen Albrandswaard bij het bord aan de Lage Kleidijk - Rijsdijk. Foto: Ferry Fikkers
Mevrouw Bertie Barendregt-Dorst, lid Comite Herdenking Gevallenen Albrandswaard bij het bord aan de Lage Kleidijk - Rijsdijk. Foto: Ferry Fikkers (Foto: Coll. Joop van der Hor)

De 'Zeven van het Sluisje' herdacht met naambord

Na precies 75 jaar krijgen zeven - door de Duitse bezetter - standrechtelijk geëxecuteerde mannen uit het Buurtschap Het Sluisje niet alleen een herdenkingsbord maar vooral een naam en een gezicht. Het gedenkbord is een initiatief van het Comité Herdenking Gevallenen Albrandswaard uit vormgegeven door Ferry Fikkers uit Spijkenisse, eerder ook betrokken bij de boeken over het verzet van Heijplaat.

RHOON - Het bord is geplaatst op de Lage Kleidijk hoek Rijsdijk op enkele tientallen meters van de plek waar op 10 oktober 1944 de Duitse soldaat Ernst Lans tegen een loshangende stroomdraad liep en geëlektrocuteerd werd. Was zijn dood een ongeluk of een aanslag? De Duitsers gingen uit van het laatste en pakten 7 willekeurige mannen op en brachten deze naar het schoolgebouw achter de Dorpskerk van Hoogvliet. Een dag later werden zij teruggebracht en zonder enige vorm van proces doodgeschoten. Hun huizen werden platgebrand. Auteur Jan Brokken schreef erover in zijn boek 'De Vergelding' echter zonder de namen van de mannen te noemen en uiterst suggestief de mogelijk verantwoordelijke verzetsman te brandmerken. Want ook zonder namen te noemen was wel duidelijk wie er bedoeld werden. Buurtschap Het Sluisje verdween bij de aanleg van de A15 compleet van de kaart.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden