Je hebt nu eenmaal vrouwenpraat en mannenpraat. Vrouwennetwerk is echt alleen voor vrouwen.
Je hebt nu eenmaal vrouwenpraat en mannenpraat. Vrouwennetwerk is echt alleen voor vrouwen. (Foto: Privé)

'Klessenbessen is ons uitje'

NVVH-Vrouwennetwerk afdeling Hoogvliet werd op 23 november 1959 opgericht en bestaat dit jaar 60 jaar. Aanvankelijk had de vereniging, dat een onderdeel is van het landelijke Koninklijke NVVH-Vrouwennetwerk, een huishoudelijk karakter. Maar in de loop der tijd is dat veranderd. De bijeenkomsten die gehouden worden, bestaan niet meer uit voorlichting over wassen, wasmachines, centrifuges en over bellen aan de deur van verkopers, maar over hedendaagse thema's. Naast de bijeenkomsten organiseert de vereniging, die nu zo'n 55 leden telt, tal van leuke activiteiten. Een ding is in al die jaren echter niet veranderd. NVVH-Vrouwennetwerk is alleen voor vrouwen.

door Patricia van den Blink

Hoogvliet- Bernadette, An, Riet, Ria en Ans zijn al jaren lid van de vereniging. Ans is al 34 jaar een trouw lid en vertelt hoe het ooit is ontstaan: "107 jaar geleden is de landelijke Nederlandse Vereniging voor Huisvrouwen opgericht, omdat het toen moeilijk was om huishoudelijk personeel te vinden", "Maar die term is erg ouderwets en de naam is veranderd in Vrouwennetwerk", vult Ria, zelf nu 33 jaar lid, haar aan. "Aanvankelijk kwamen we maar eens in de maand samen, nu is dat elke woensdag", gaat Ans verder. Ze legt uit wat de vrouwen zoal doen. "Op de eerste woensdag van de maand gaan we gezellig koffiedrinken in het Tramhuis in Hoogvliet. Twee keer per maand organiseert Gerda een lezing waarbij een verteller iets over een bepaald thema vertelt. Er komen veel alleenstaande vrouwen en deze bijeenkomsten kunnen voor hen echt een steuntje in de rug zijn",

Leuke uitjes
Eens per maand staat er een excursie op het programma, Een zeer geliefd onderdeel van de club, maar ook niet altijd even gemakkelijk, weten ook Ria en An die iedere keer weer andere uitjes moeten verzinnen. Tal van excursies zijn er al geweest, zoals uitjes naar de koekjesfabriek, het Veluwemeer, een struisvogelfarm, de film, maar ook naar het Feyenoord Stadion en de Kunsthal in Rotterdam. Dankzij de Rotterdam Pas mogen de dames gratis met het openbaar vervoer en veelal gratis naar musea. "Dan haal je de kosten van de pas er zeker uit", weet Riet. "Met het kiezen van een excursie moeten we natuurlijk ook rekening met de kosten houden, omdat veel ouderen vaak maar een klein pensioen hebben. 1 à 2 keer per jaar gaan we met de bus. Die bussen zijn erg duur.We proberen dan sponsors te vinden om deze te kunnen betalen", gaat ze verder. In de loop der tijd is er minder aanbod van rondleidingen bij bedrijven. "Meestal omdat de bedrijven gewoon geen rondleidingen meer geven, of omdat ze niet meer bestaan", zegt Riet. "En dat is jammer", vindt ze. "Want je wordt er zo vrolijk van om achter de schermen te kunnen kijken bij een bierfabriek of te zien hoe in een fabriek koekjes worden gemaakt".

Alleen voor vrouwen
Hoe leuk en hoe gezellig de vereniging ook is, het is echt alleen toegankelijk voor vrouwen. "We zijn geen mannenhaters", zegt Riet. "Maar je hebt nu eenmaal vrouwenpraat en mannenpraat. Klessebessen is ons uitje. We zijn een hechte, gezellige groep. Ik zet die woensdag ook echt vast. Het is echt mijn uitje. Mensen om mij heen weten dat inmiddels", glimlacht Ans. Zelfs bij haar verhuizing naar Limburg was de aanwezigheid van een vrouwenvereniging heel belangrijk voor haar. "In Venray was die er niet, dus ik zei tegen mijn man: daar ga ik niet wonen". De andere dames begrijpen dit wel. "Ik hou deze dag ook echt vrij", zegt Ria De dames hopen dat meer (jongere) vrouwen de weg naar Vrouwennetwerk weten te vinden. "We merken dat de gemiddelde leeftijd in de loop der jaren gestegen is. De leden stoppen hier ook meestal doordat ze overlijden, of te ziek zijn om te komen. Dus nieuwe leden zijn zeker van harte welkom", laat Ans weten.

Meer berichten