Rapporten overhandigd aan o.a. staatssecretaris Raymond Knops laten zien dat ouderen online meer hulp nodig hebben.
Rapporten overhandigd aan o.a. staatssecretaris Raymond Knops laten zien dat ouderen online meer hulp nodig hebben. (Foto: Nico Alsemgeest)

'Meer hulp nodig voor ouderen online'

Er is een dringende behoefte aan de ontwikkeling van vaardigheden in alledaags mediagebruik van ouderen (55+). Op dit moment is de stap voor hen om de juiste hulp te vinden te groot en is het voor hulpaanbieders lastig deze doelgroep te bereiken. Ook zijn er te weinig positieve mediaverhalen te zien, waardoor ouderen koudwatervrees houden. Dit heeft als gevolg dat het deel van de bevolking dat het meest van internetgebruik kan profiteren, er het minst profijt van heeft.

Albrandswaard - Dit zijn enkele van de belangrijke conclusies die gepresenteerd zijn in drie verschillende rapporten door Alexander van Deursen (Universiteit Twente), Netwerk Mediawijsheid, SeniorWeb en het Nationaal Ouderenfonds. Zij onderzochten de oorzaken en gevolgen van digitale ongelijkheid in Nederland, de manier waarop ouderen kijken naar de voor- en nadelen van technologie en de belangrijkste hulpvragen die worden gesteld. Waar en hoe kan de omgeving helpen en wat moet er veranderen in ons land om de digitale drempels te overwinnen?

In Nieuwspoort werden deze resultaten door SeniorWeb vrijwilliger Loes Voogd en haar cursiste Suus van der Ende overhandigd aan vertegenwoordigers van de Alliantie Digitaal Samenleven: staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), Jeroen Hoencamp (CEO VodafoneZiggo) en Laurentien van Oranje (Number 5 Foundation). De Alliantie Digitaal Samenleven streeft ernaar dat iedereen in Nederland in staat is om mee te doen in de digitale samenleving en zich betrokken en zelfverzekerd voelt bij het maken van keuzes in de digitale realiteit.

Les in Albrandswaard

Tijdens de Week van de Mediawijsheid (8-15 november 2019) zullen er door het hele land activiteiten worden georganiseerd waarbij senioren op digitaal gebied les kunnen krijgen of vragen stellen. Ook leslocaties die bij SeniorWeb aangesloten zijn, openen hun deuren. "In Poortugaal bent met uw vragen van harte welkom bij onze leslocatie in De Boekenstal , Dorpsstraat 34. Kom gerust langs op maandagochtend tussen 09.30 en 12.00 uur. Voor meer informatie, bel ons op 010 5011222 of stuur een e-mail naar seniorweb.albrandswaard@gmail.com. Onze vrijwilligers, zelf ook allemaal senioren, zitten voor u klaar. In Rhoon bent u elke donderdagochtend van 09.30 – 12.00 uur welkom in de Leslokatie in het Wijkcentrum Portland, Hof van Portland. Seniorweb Albrandswaard valt onder Stichting Welzijn Albrandswaard."

SeniorWeb is dé landelijke vereniging zonder winstoogmerk met als doel senioren het gemak en het plezier van de digitale wereld te leren kennen, zodat iedereen kan (blijven) meedoen in de maatschappij van vandaag. SeniorWeb werkt samen met 3.000 vrijwilligers, zelf ook senioren, die hun leeftijdgenoten helpen met smartphone-, tablet- en computervragen of -problemen.

Meer berichten