Burgemeester Jolanda de Witte en gedeputeerde Berend Potjer openden de nu nog kale Rhoonse Stort. Foto: Wim Spoormaker
Burgemeester Jolanda de Witte en gedeputeerde Berend Potjer openden de nu nog kale Rhoonse Stort. Foto: Wim Spoormaker (Foto: Wim Spoormaker)

Bodemsanering Rhoonse Stort bijna af

In april startten de werkzaamheden aan de Rhoonse Stort langs de Zegenpoldersedijk door aannemerscombinatie Ploegam-Den Ouden. Er zijn bomen gerooid, de parkeerplaats verdween en het fietspad LF12 is weggehaald. Alle werkzaamheden hadden tot doel de vervuilde grond van de Rhoonse Stort veilig af te dekken. Op 21 november om 16.30 uur kwamen vele betrokkenen samen in een tent op de vernieuwde parkeerplaats om te vieren dat de klus bijna af is.

Door Yvonne Schults

Albrandswaard - De komende maanden worden afrondende werkzaamheden uitgevoerd, zoals beplanting. De klei voor het afdekken van de vervuiling is afgegraven uit de Zegenpolder, die inmiddels heringericht is met natuuroevers en een corridor waardoor dieren het gebied veilig kunnen oversteken. Sjoerd Steenbergen, communicatieadviseur van de Provincie Zuid Holland, verwelkomde de gasten. Aansluitend gaf Gedeputeerde energie, natuur, omgevingswet en communicatie Berend Potjer aan blij te zijn deze mijlpaal met alle aanwezigen te kunnen vieren. Hij toonde begrip voor de onduidelijkheid die de afgelopen jaren onder de omwonenden heeft geheerst en is blij dat de overlast nu voorbij is. Hij vertelde dat een aantal gasten eerder die middag door de Zegenpolder gewandeld had om de vernieuwde Zegenpolder van dichtbij te bekijken. Dit moet een hilarische tocht geweest zijn door de vette klei, gezien de blubberige laarzen voor de deur van de tent en het feit dat een aantal gasten op hun sokken en met blubberige kleding door de tent liep. Sommigen waren zich thuis eerst gaan omkleden.

Ecoloog Niels Godijn had tijdens deze tocht het gezelschap van informatie voorzien. De heer Potjer vond het mooi om tijdens de wandeling te zien en horen hoe natuur samengaat met agrarische bedrijven. Burgemeester Jolanda de Witte gaf aan blij te zijn dat het fietspad terug is, want zij en haar man zijn fanatieke fietsers. Ze vond het ruime uitzicht op de Rhoonse Grienden en het Buijtenland mooi, maar nog wel wat kaal. "Ik heb alle fases gezien sinds mijn komst in Albrandswaard, eerst werden de bomen gerooid, toen werd het een zooitje, nu is het weer mooi en wordt over beplanting en inrichting volop nagedacht. Ik vind het een eer om dit gebied officieel te mogen openen en bedank de omwonenden en lokale ondernemers voor hun geduld". Vervolgens fietsten de heer Potjer en mevrouw De Witte vanaf het fietspad richting de tent en verklaarden daarmee officieel de Rhoonse Stort voor geopend. Het gezelschap genoot van een winters buffet, aangeboden door Ploegam-Den Ouden. Onder de gasten wethouders Martijn Heezen, Marco Goedknegt en Bas Boender, Vereniging Carnisse Grienden, Bomenridders Albrandswaard, Gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon, Waterschap Hollandsche Delta, DCMR Milieudienst Rijnmond, Provincie Zuid Holland, omwonenden, Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde en agrariërs.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden