Voormalig Telegraaf misdaadjournaliste Jolande van der Graaf wordt zelf aan de tand gevoeld in de Toksjoo op Zuid. (Foto: Sandy Struijs)
Voormalig Telegraaf misdaadjournaliste Jolande van der Graaf wordt zelf aan de tand gevoeld in de Toksjoo op Zuid. (Foto: Sandy Struijs) (Foto: Sandy Struijs Toksjoo op Zuid)

Kamervragen over boek Moordzaken: 'Prutswerk bij politie, justitie, NFI'

Rotterdam - Ze kwam, zag en overwon. Voormalig Misdaadjournaliste Jolande van der Graaf wist de bezoekers van de maandelijkse Toksjoo op Zuid donderdag in LISA bij Zuidplein van begin tot einde te boeien waarna haar boek 'Moordzaken' als het welbekende warme broodje, gesigneerd en wel, over de toonbank ging.

door Joop van der Hor

Schrijfster Jolande van der Graaf toont zich tevreden over de verkoop van haar boek maar benadrukt dat het vooral gaat om oude zaken nieuw leven in te blazen. "Natuurlijk ben je als auteur blij als jouw boek, waar ik, samen met oud-rechercheur Dick Gosewehr veel tijd en energie in heb gestoken, goed wordt ontvangen. Maar nog belangrijker is het als het mensen tot nadenken stemt en misschien wel nieuwe feiten aan het licht brengt waardoor oude reeds gesloten zaken (cold cases) heropent worden."

"De meeste zaken zijn reeds verjaard, maar wat nooit verjaard zijn de gevoelens, het verdriet en het gemis van de nabestaanden. Natuurlijk wil je gerechtigdheid, natuurlijk wil je dat de dader van de moord op jouw geliefde bestraft wordt. Maar vooral willen de nabestaanden zekerheid en daarna rust want het blijft een verschrikkelijk gevoel om niet te weten of je man, vrouw of kind echt om het leven is gebracht zolang er geen stoffelijk overschot is gevonden en zolang er geen bekentenis van de dader komt."

Een brede delegatie uit de Tweede Kamer wil opheldering over de opsporingsfouten in tal van cold cases die door Van der Graaf en Gosewehr in het boek zijn aangehaald. Kamerleden van de SP, het CDA, VVD, D66), PVV, PvdA en GroenLinks hebben naar aanleiding van verschillende in het boek 'Moordzaken' beschreven cold cases aan minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus om opheldering gevraagd. 'Het is niet in het belang van de waarheidsvinding en rouwverwerking van nabestaanden als twijfel blijft bestaan over de waarheid achter mogelijk niet adequaat onderzochte zaken', schrijven zij in hun brief aan de minister.

De Kamerleden vinden het zeer onbevredigend dat in verschillende zaken deze niet door politie en Openbaar Ministerie zijn beschouwd als een misdrijf maar, zoals in de zaak rond de onopgeloste verdwijning Van Adri Knops (2001) uit Spijkenisse en de moord op Gerrit Snoeren (2003) uit Rotterdam-Zuid geen serieuze stappen zijn gezet om andere scenario's te onderzoeken gezien de zeer serieuze kanttekeningen van allerlei getuigen en deskundigen. Jolande van der Graaf plaatst beide zaken in de Top 10 van meest slechte politieonderzoeken ooit.'

Tussen oud-politieman en Toksjoo-host Joop van der Hor en misdaadjournaliste Van der Graaf ontstond een klein meningsverschil toen de naam van de leider van het onderzoeksteam cold-cases René Bergwerf werd genoemd en de rol van het Nederlands Forensisch Instituut (NSF). 'Stelletje prutsers' was de reactie van de schrijfster waar Van der Hor het niet mee eens was.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden