Anet de Haan, Marja Stuyts en Ria Berenschot hopen op een snelle medewerking van de gemeente Rotterdam. Foto: Joop van der Hor
Anet de Haan, Marja Stuyts en Ria Berenschot hopen op een snelle medewerking van de gemeente Rotterdam. Foto: Joop van der Hor (Foto: Joop van der Hor)

Flinke vertraging voor verblijfstuin

Dolenthousiast ging in 2015 een groep vrijwilligers van het Humanitas zorgcentrum aan de Marthalaan 2 aan de slag met de aanleg van een verblijfstuintje voor dementerende ouderen. De zon scheen, alles leek mee te zitten.

door Joop van der Hor

HOOGVLIET - De basiskosten werden gedekt vanuit de toekenning door de gebiedscommissie van een aanvraag van een bewonersinitiatief. En dankzij de inzet van een grote groep vrijwilligers en kinderen van in het zorgcentrum verblijvende ouderen alsmede giften in natura van een aantal sponsors, werd een ongebruikt stuk trottoir tussen Sporthal Hoogvliet en de buitenpui van het Humanitas zorgcentrum omgetoverd in een leuke frisse verblijfstuin waar de dementerende ouders lekker van het zonnetje en de buitenlucht konden genieten. Al snel bleek het 'Buitenhofje' te klein en ook deels ongeschikt voor de groeiende groep van gebruikers. Vrijwilligers en personeel hadden de handen vol aan het binnen de afzetting houden van de demente ouderen die niet alleen van de zon en de buitenlucht genoten, maar ook van een nieuwe vrijheid. Want als maar even een andere kant op werd gekeken zagen sommigen de kans schoon om zich buiten de lage afrastering te begeven.

Hek

Naast diverse aanpassingen moest ook binnen het zorgcentrum het nodige worden aangepakt om zowel verblijfstuin als recreatieruimte naar de wensen en eisen van deze tijd in te richten. Anet de Haan, wiens moeder woonachtig is in het zorgcentrum, en Marja Stuijts, waarnemend voorzitter van de cliëntenraad, beiden woonachtig in Poortugaal, vonden in woongroep-manager Ria Berenschot een medestander om het Buitentuintje andermaal flink onder handen te nemen. Ze zijn zelf op zoek gegaan naar sponsors en willen een hoog hek om de tuin plaatsen om te voorkomen dat cliënten in een onbewaakt ogenblik weglopen. Inmiddels hebben er diverse gesprekken plaatsgevonden met diverse afdelingen en ambtenaren binnen de gemeente.

Vertraging

Maar echt schot lijkt er niet in te zitten, want telkens krijgen de initiatiefnemers te maken met nieuwe eisen en wisselende ambtenaren van de Dienst Stadsontwikkeling waardoor andermaal een flinke vertraging ontstaat. "Dan weer gaat het om een put en dan weer om een boom die niet binnen het hek geplaatst mag worden. Iedereen moet er kennelijk iets van vinden; bouwcommissie, welstandscommissie, ja zelfs de brandweer is inmiddels langs geweest en ziet overigens geen enkel bezwaar in het ingebruiknemen van het stukje grond waarvoor maar liefs een huurprijs van 1000 euro betaald moet gaan worden zodat daar oude dementerende cliënten 's zomers lekker in het zonnetje kunnen zitten. "Het is om gek van te worden", zegt een getergde Anet de Haan die in haar woorden gesteund wordt door de twee andere dames.

VRIJWILLIGERS GEVRAAGD

Om straks de ouderen te begeleiden en klussen te klaren is men op zoek naar vrijwilligers. Aanmelden kan via 010- 2713008.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden