Foto: Roel van Deursen

Stop met honds vuurwerk!

Medewerker van deze krant en hondenliefhebber Roel van Deursen is de overlast door afgestoken vuurwerk helemaal zat. Hij verwoord ongetwijfeld heel veel dierenliefhebbers met onderstaande woorden. Verleen hem via mijn column graag een podium om daarmee de aandacht te vestigen op het door vuurwerk veroorzaakte dierenleed.

Ramp voor bange hond

'Vuurwerk, wat een ramp voor angstige honden. Onze cocker spaniël Ozzie, afkomstig van het Griekse eiland Kos is sinds 2014 onze huisgenoot. Vanaf de eerste jaarwisseling ging het al fout. Doodsbang was hij, waarschijnlijk al getraumatiseerd in Griekenland. De vuurwerkoverlast start elk jaar medio september en gaat door tot eind januari.

Dat betekent maar liefst 5 maanden angst voor heel veel diersoorten. Dit jaar werd besloten dat vuurwerk vanaf 28 december verkocht mocht worden en afsteken vanaf 31 december 18.00 tot 1 januari 2.00 uur. Maar daar heeft de jeugd natuurlijk geen boodschap aan. Het knallen begint direct na aankoop.

Dat betekent vier dagen voor het officiële afsteek moment ernstige overlast en een nog ernstiger getraumatiseerde hond! Er is geen enkele controle in de wijk waar ik woon. De jeugd kan ongestoord zijn gang gaan.

Hoogste tijd?

Onze hond ligt continu helemaal achterin de badcel en kan niet verder. Omdat hij weigert buiten zijn behoefte te doen neem ik hem mee ver de natuur in. Op Oudejaarsdag helemaal naar de Beerenplaat in Nissewaard, dat was een succes. Wel knallen hoorbaar vanuit Oud Beijerland en Hoogvliet, maar zoveel te snuffelen en nieuwe geuren dat hij redelijk op z'n gemak kon wandelen.

Er is een tendens om vuurwerk af te schaffen. Politie, brandweer, de medische wereld is voor en er scharen zich steeds meer organisaties achter. Nu de politiek nog. Helaas is een meerderheid van de Tweede Kamer nog niet overstag. Gezien de huidige stikstof- en vervuilingsproblematiek onbegrijpelijk. Wordt het niet eens tijd?'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden