Edwin de Koning gaat komende zomer aan de slag bij zaterdag hoofdklasser Smitshoek (archieffoto: John de Pater)
Edwin de Koning gaat komende zomer aan de slag bij zaterdag hoofdklasser Smitshoek (archieffoto: John de Pater)

'Smitshoek stond ook op mijn lijstje'

Smitshoek wordt de nieuwe club van Edwin de Koning. De huidige trainer van tweedeklasser Hellevoetsluis gaat komende zomer aan de slag bij de zaterdag hoofdklasser. Na twintig jaar Rhoon (waarvan tien jaar als hoofdtrainer) en tien jaar Hellevoetsluis wacht een nieuwe uitdaging. Ook voor tien jaar? "Nou, wie weet. Smitshoek zoekt wel een trainer voor de lange termijn", lacht De Koning.

Door Cris Rolandus

Rhoon – Veel clubs hengelden naar de diensten van de in Rhoon woonachtige trainer. "Maar Smitshoek stond ook op mijn lijstje. Ik had vooraf wel nagedacht over bij welke clubs ik zelf pas", aldus De Koning, die in april zijn trainersdiploma UEFA A positief gaat afronden. "En dus mag ik in de hoofdklasse trainen. Ik zat in een luxepositie. Veel clubs hebben bij mij geïnformeerd. Ik wil kijken waar mijn plafond ligt."

De Koning is veel meer dan alleen een hoofdtrainer. Dat maakt hem ook zo populair bij zijn huidige club Hellevoetsluis. "Ik bemoei me met de hele organisatie. Niet alleen het eerste team. Ik wil de structuur veranderen, dat begint bij de jeugd.

Mooie taak

"Als ik terugkijk op die jaren bij Hellevoetsluis ben ik natuurlijk trots op de successen, dat wij een stabiele tweedeklasser zijn geworden, maar vooral ook de manier waarop de club leeft. Het is één club, er zijn geen eilandjes. Ik voel me veel meer trainer van de hele vereniging."

De trainer die De Koning is bij Hellevoetsluis wil hij ook zijn bij Smitshoek. "Om er nog meer één club van te maken, niet kamp A en kamp B. Wij willen in de hoofdklasse blijven spelen, met vooral eigen jongens. De doorstroming vanuit de jeugd moet verbeteren. Vind ik een mooie taak voor de komende jaren."

De Koning is nog een paar maanden de eindverantwoordelijke bij Hellevoetsluis. "Wel gek, na tien jaar. Het voelt ook niet als tien jaar, meer als twee jaar. Het is zo snel gegaan. Ik ga de club missen, de supporters, de spelers. Ik heb me ook echt kunnen ontwikkelen als trainer bij Hellevoetsluis. Smitshoek is dichter bij huis, maar de reistijd is nooit een probleem geweest. Ik had nog wel tien jaar heen en weer kunnen rijden", besluit De Koning.

Moeizaam

Met Hellevoetsluis is Edwin de Koning aan een moeizaam seizoen bezig in de tweede klasse E. Het visitekaartje van de vereniging staat in het rechterrijtje, wel ruim voor de onderste drie clubs. "Het valt tegen, maar dat gaat veranderen in de tweede seizoenshelft.

"We hebben er bewust voor gekozen om het tweede team te versterken. Met ervaren spelers, voor een goede uitgangspositie. Die jongens ga ik na de winterstop weer gebruiken. We hebben nu veel talent, maar fysiek missen wij kracht."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden