Soulzanger Steffen Morrison met 'art of being human' in Theater de Stoep.
Soulzanger Steffen Morrison met 'art of being human' in Theater de Stoep. (Foto: )

Soulzanger Morrison ongepolijst

Zo'n tien jaar geleden durfde soulzanger Steffen Morrison het roer in zijn veel te drukke bestaan drastisch om te gooien. Hij stopte met zijn fulltime baan en besloot zich te focussen op de muziek. Hij deed honderden shows op pop-podia in binnen- en buitenland en diverse gedeelde theatervoorstellingen onder leiding van trompettist en bandleider Michael Varekamp. Met de voorstelling 'The art of being human' breekt voor soulzanger Steffen Morrison een nieuwe fase aan.

Regio - Steffen: "Dit is inderdaad een nieuw hoofdstuk. Het spelen op een festival of in een club is soms beperkt. In de zin dat het zich beperkt tot de songs. De interactie en communicatie met het publiek gaan niet zo diep. Er is een laag of 2 à 3 die niet geraakt wordt. Dat zijn de lagen waarin ik als mens, als artiest, als man, als vader, als jongen, als partner iets meer van mijn menselijkheid kan laten zien, los van die zanger, de liedjesschrijver."

"In het theater kan dat wel. En dat is een mooi onderdeel van mij, want daarin ga ik laten zien dat ik wat meer inhoud heb dan alleen die zanger. Ik heb zoveel te vertellen, er zijn zoveel verhalen. Alles wat mij tot nu toe gevormd heeft, wat mij gebracht heeft tot dit punt, waarom ik zo'n harde, gedreven werker ben: wat is dat allemaal?"

Je gaat jezelf in deze voorstelling behoorlijk blootgeven. Wat heeft je doen besluiten dit zo aan te pakken?

"Het voelt lekker en vertrouwd. Maar het voelt tegelijkertijd ook goed om onzeker te durven zijn, risico's te nemen. Om kwetsbaar te zijn en te laten zien dat het allemaal niet perfect is. Het voelt goed om mijn demonen te omarmen. Ik wil ook laten zien dat ik nog veel vraagtekens heb. Misschien nu wel meer dan voor het maken en bedenken van deze voorstelling. Dat is juist leuk en spannend."

Om alvast een tipje van de sluier op te lichten, je vertelt het verhaal over een oom voor wie je door hem verminkte vogels uit het donkere Surinaamse oerwoud moest halen. Als jochie van pas 8 jaar oud… "Oh man, ik heb zoveel van dat soort verhalen. Ik heb echt flink keuzen moeten maken. De leidraad van de voorstelling is volgens mij overleven. Ik wil verder laten zien dat ik van overleven tot echt leven ben gekomen. Door acceptatie, groei, vallen en weer opstaan. En ik wil mensen ontroeren. Het theater leent zich daar echt goed voor. Daar kan ik je meenemen naar mijn eigen keuken, mijn woonkamer, mijn slaapkamer…"

De titel van de voorstelling is vernoemd naar een nummer van Steffens nieuwste album 'Movin' On' (2018) dat hij maakte in samenwerking met onder meer Tjeerd Oosterhuis. Het lied 'The Art Of Being Human' is gebaseerd op herinneringen aan zijn moeder die als alleenstaande vrouw tien kinderen wist groot te brengen. Steffen vertelt met een brok in de keel over het nog altijd groeiende gevoel van respect dat hij voor haar heeft. Alleen al dat verhaal is een van de zinderende hoogtepunten in de voorstelling. Donderdag 16 januari 2020 – 20.30 uur, kaarten: theaterdestoep.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden