Op 16 januari hangt politieman Eddy van Driel zijn politiepet voorgoed aan de denkbeeldige wilgen. Van Driel gaat dan met pensioen. Foto: Jurgen Knuyst
Op 16 januari hangt politieman Eddy van Driel zijn politiepet voorgoed aan de denkbeeldige wilgen. Van Driel gaat dan met pensioen. Foto: Jurgen Knuyst (Foto: )

Eddy schrijft geen bonnen, wel boeken

Eddy van Driel (1953) is van geboorte Rotterdammer. En hoewel hij inmiddels al heel wat jaren in Heinenoord woont, is hij het gevoel van 'Rotterdammer zijn' nooit kwijtgeraakt. Dat komt ook zeker doordat hij in 1982 bij de toenmalige gemeentepolitie Rotterdam is gaan werken en is meegegroeid in de organisatie die hij lief heeft. Maar nu is de tijd gekomen dat de grijs besnorde van Driel de politie vaarwel zegt. Per 16 januari hangt hij zijn pet voorgoed aan de kapstok en komt daarmee een einde aan een mooie loopbaan. Zijn pensioneringsfeestje vindt plaats in brasserie Waalhaven, vlak langs de start- en landingsbaan van Rotterdam-The Haque Airport. Hulde en lof zal zijn deel zijn.

door Joop van der Hor

REGIO- Politiefunctionaris Eddy van Driel heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en kruipt vanaf eind deze week achter de geraniums om er nooit meer achter vandaan te komen! Mis, volstrekt fout! Ja, hij gaat met pensioen maar wat de geraniums betreft, die komen huize Van Driel niet in!

Na het doorlopen van de MAVO werkte hij vanaf 1968 tien jaar lang als verkoper / vertegenwoordiger bij Radio Modern om daarna leidinggevende functies te bekleden bij verschillende bedrijven. Zestien jaar geleden trok hij het uniform aan van de Rivierpolitie, nu dus Zeehavenpolitie. Zijn vaste stek is bureau Jobshaven, recht tegenover de Euromast in hartje Rotterdam. Daar komt donderdag 16 januari een definitief einde aan; Eddy gaat met pensioen en de vraag rijst nu: wat ga je doen met je hervonden vrije tijd? Het antwoord laat niet lang op zich wachten; 'Ik heb nog zoveel leuke en interessante dingen te doen. Ik blijf verbonden aan het Landelijk Joods Politie Netwerk afdeling Rotterdam, in welke hoedanigheid moet nog worden bekeken. Het JPN moet je zien als een helpdesk binnen de politie waar aan collega's informatie, advies en hulp wordt geboden over bijvoorbeeld Joodse religieuze zaken en de invloed die de 2e Wereldoorlog op de Joden heeft gehad en bij signalering van antisemitische tendensen binnen het korps adviseren wij de korpschef. Verder ben ik onafhankelijk onderzoeker 2e Wereldoorlog en wordt in die rol vaak geraadpleegd en gevraagd te helpen bij het oplossen van vraagstukken. Zo heb ik de huidige voorzitter van de Nederlandse Politie Bond (NPB) Jan Struijs geholpen bij het onderzoek naar de dood van een vijftal Vlaardingse mannen. Zij zouden op de vlucht zijn neergeschoten, maar bleken gewoonweg koelbloedig vermoord te zijn door de Duitse bezetter. Mijn bevindingen en interviews zijn opgenomen in het boek 'Overleven onder een andere orde' dat nu gebruikt wordt op de Politieacademie voor studiedoeleinden voor politieagenten in opleiding.' Eddy van Driel is geen onbekende binnen het Botlekgebied en de industrie rondom Pernis en Hoogvliet. Hij heeft lange tijd de bedrijven binnen het werkgebied van de Zeehavenpolitie bezocht om bij geconstateerde misdrijven zoals inbraak of interne diefstal, aangiftes op te nemen. 'Een directeur een petrochemisch bedrijf, raffinaderij, scheepswerf of haven gerelateerd bedrijf heeft echt geen tijd om daarvan aangifte te komen doen op 'het vlotje' (bijnaam van het bureau aan de St Jobshaven). Ik stapte dan met laptop en al in de auto en kwam naar de gedupeerden toe. Voordeel was niet alleen de efficiency en tijdwinst maar het bracht ook een belangrijk netwerk binnen deze branche tot stand waar we nu nog steeds de vruchten van plukken.'

Meer berichten