Joops schoonvader Jan Roos (midden zittend) samen met andere vrijwillige puinruimers poserend op de resten van de gebombardeerde stad. Foto: Joop van der Hor
Joops schoonvader Jan Roos (midden zittend) samen met andere vrijwillige puinruimers poserend op de resten van de gebombardeerde stad. Foto: Joop van der Hor (Foto: coll Joop van der Hor)

Duo Joop & Jopie verhalen de oorlog

Jopie Roijé is 86, Joop van der Hor 66. Samen vormen zij het gelegenheidsduo 'Joop&Jopie'. Ze geven de komende tijd lezingen in zalen, bibliotheken, scholen en overal waar zij gevraagd worden over hun ervaringen gedurende de 2e Wereldoorlog. In april verschijnt het samen geschreven boek 'Een klein meisje in een grote oorlog'. De 1e lezing op 23 januari in Verhalenhuis de Wagenmaker is reeds uitverkocht!

REGIO - Heeft iemand die 66 jaar oud is persoonlijke ervaringen aan een oorlog die 80 jaar geleden op 14 mei 1940 is begonnen? 'Jazeker wel' zegt Van der Hor beslist. 'Mijn opa was kapitein op de sleepboot Charlois en is in '44 doodgeschoten. Mijn moeder heeft als 13-jarig meisje het bombardement ternauwernood overleefd en zwierf dagen lang tussen de brandende en na-smeulende puinhopen op zoek naar haar ouders, broertje en zusje. 'Ik heb de verhalen uit eerste hand en dat is zeker iets heel persoonlijks' aldus de auteur van verschillende boeken over de oorlog op o.a. Heijplaat. Jopie daarentegen was 7 jaar toen de oorlog uitbrak. Ze liep al een tijdlang met het idee rond om haar 'gewone leven' en persoonlijke ervaringen aan het papier toe te vertrouwen en nam half 2019 contact op met Joop. De twee kennen elkaar al een jaar of zes. Joop schreef verschillende artikelen in deze krant over Jopie als mens en als auteur van een drietal spannende boeken welke uit het bepaald niet fantasieloze brein van de al bijna 43 jaar in Rhoon woonachtig zeer krasse mevrouw Roijé zijn ontsproten.'

Hij begon de verhaaltjes te lezen en is er niet meer mee gestopt tot de laatste letter, de laatste zin en de laatste bladzijde. 'Ongewoon boeiend en meeslepend. Ik wist al snel; 'dit is geschiedenis zoals het niet vaak eerder is beschreven. Verwacht geen Anne Frank-achtige dagboekverhalen. Het gaat over het alledaagse leven van een meisje in oorlogstijd. Het is een mooi, integer en soms spannend geschreven waargebeurd verhaal. Dit moet bewaard blijven!' Joop besloot niet alleen Jopie te gaan helpen door verbindende verhalen, teksten en voetnoten te schrijven, maar ook om het boek uit te geven. De samenwerking tussen Jopie Roijé en Joop van der Hor is niet altijd een soepel lopend proces geweest maar is onder soms lastige omstandigheden tot stand is gekomen.

Botsende karakters, verschil van inzicht maar toch bovenal de liefde voor de stad Rotterdam en het besef dat dergelijke 'alledaagse' waargebeurde verhalen bewaard moeten blijven voor hen die na ons komen, zorgde ervoor dat 'Project Joop & Jopie' is uitgegroeid tot niet alleen een bijzonder boek, maar ook een kleinschalige toneelvoorstelling en een unieke talkshow op 5 mei in het Kasteel van Rhoon. Hoezo bijzonder? Omdat de verhalen van dit inmiddels 86-jarig meisje een tijdsbeeld geeft van vijf jaar bezetting en hoe een opgroeiende tiener deze heeft beleefd en ervaren. Voor Jopie en gelukkig ook voor veel andere gewone jonge Rotterdammers, zonder persoonlijke drama's, geen moord en doodslag, geen deportatie, geen echte levensbedreigende honger.

Meer berichten