Video's Roel van Deursen

VIDEO: Nieuwjaarsmarkt 'Buijtenland van Rhoon'

Op zaterdag 18 januari vond de nieuwjaarsmarkt van het Buijtenland van Rhoon plaats. Een dag vol informatie en leuke workshops om kennis te maken met de natuur-inclusieve landbouw in het Buijtenland van Rhoon én bij u in de keuken. Gezond, lekker en eerlijk. Roel van Deursen nam een kijkje.

Je kon deelnemen aan één van de gratis workshops. Ook voor kinderen waren er leuke activiteiten. De nieuwjaarsmarkt startte om 14.00 uur in de Vlakkenburg aan de Essendijk 24 in Rhoon. Naast informatie konden bezoekers gratis deelnemen aan workshops en een natuurexcursie. Rond 15.30 uur eindigden de workshops en konden bezoekers nagenieten van een hapje en een drankje.

Fermenteren: Wie eenmaal heeft ontdekt hoe lekker én simpel het fermenteren van groente is, wil niet anders meer. Bezoekers konden de finesse van fermenteren leren. Sanne, de fermentatiekoningin uit Rotterdam, ging deze middag aan de slag met het fermenteren van de groenten uit het Buijtenland van Rhoon. Maximaal 18 personen konden aan deze workshop gratis deelnemen.

Op pad met de natuurgids: Je kon er op uittrekken met een natuurgids die alles kon vertellen over de bijzondere wintervogels in het gebied en de natuurmaatregelen die hiervoor zijn ingericht. De wandeling duurde circa 60 tot 75 minuten. Per excursie konden vijftien personen mee. Proef de smaak van cider: Wouter Bijl heeft een ciderwinkel in de Fenix hal, het voormalige pakhuis op Katendrecht in Rotterdam.

Ook maakt hij zijn eigen cider. Dit jaar experimenteerde hij voor het eerst met de appels uit het Buijtenland van Rhoon. Op deze zaterdag nam hij u mee in het proces van cider maken, legde hij uit hoe cider in de keuken past en kon u uiteenlopende ciders proeven. Terwijl bezoekers deelnamen aan een van de workshops of natuurexcursie, konden kinderen meedoen aan een workshop over wintervogels. Hierbij werden er natuurlijk een vogelhuisjes in elkaar geknutseld en leerden ze welke zaden de wintervogels lusten.

Koolzaadolie: De prachtige heldergele koolzaadvelden in het Buijtenland van Rhoon leveren natuurzuivere olie op. Olie uit koolzaad is een lekkere olie om in te (roer)bakken, te braden en om te gebruiken in salades. Een puur en eerlijk product en een perfect alternatief ten opzichte van andere plantaardige oliën. Bezoekers konden proeven en er was uitleg over de wijze waarop deze olie tot stand komt.

Volop informatie: Met trots werden de resultaten uit 2019 gepresenteerd. Ook werden toehoorders meegenomen in de plannen voor 2020. 'Zo willen we dit jaar ook vlas in het Buijtenland van Rhoon telen'. Een gewas dat vroeger ook in de polders voorkwam. Op deze zaterdag werd er uitgelegd waarom vlas telen goed is voor de bodem, maar ook wat je als consument met een product als vlas kunt doen." Kortom er was van alles te beleven. Kijken, proeven en genieten op het Buijtenland van Rhoon, op steenworp afstand van Rotterdam. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden