75 Jaar bevrijding wordt niet overal uitbundig gevierd. In Rhoon is het een feest met een zwart randje. Foto: Joop van der Hor
75 Jaar bevrijding wordt niet overal uitbundig gevierd. In Rhoon is het een feest met een zwart randje. Foto: Joop van der Hor (Foto: Joop van der Hor)

Toksjoo de Luxe in Kasteel van Rhoon

van de redactie

Met Hamit Karakus en Bram Peper

Rhoon- Wat hebben oud-burgemeester Bram Peper, Hamit Harakus, zoon van een Turkse gastarbeider, burgemeester van Breda Paul Depla, dichter Hans Evers, Bert Euser en andere auteurs van oorlogsverhalen en de kunstenaars Aart de Lange en Willem van Spronsen met elkaar gemeen?

Niets en eigenlijk toch ook alles want ze zijn allemaal op zondagmiddag 16 februari te gast in het Kasteel van Rhoon. Ze schuiven aan tafel bij schrijver/columnist Joop van der Hor in diens eerste aflevering van de 'Toksjoo de Luxe', een praatprogramma waar gedurende een kleine twee uur verschillende onderwerpen niet alleen worden besproken maar ook tot op het bot worden gefileerd. Dat laatste gebeurt niet door top Kok Ad Jansen hoewel hij aan tafel, samen met voorzitter Roel van Woerden van de stichting Kasteel van Rhoon, wél een bijzonder verhaal te vertellen heeft. Ad op culinair gebied en Roel op het culturele vlak. Om 14.00 uur gaat de nieuwe expositie van De Lange en Van Spronsen van start op de Klokkezolder en een uurtje later de 'Toksjoo de Luxe' in de Empirezaal waarvoor nog slechts enkele (gratis) toegangskaarten beschikbaar zijn. Hoofdgast is oud-wethouder en oud-politieman Hamit Karakus. Aan de Toktafel vertelt de thans CEO van Platform31 over zijn jeugd in een bergdorpje in Turkije, de lange reis naar het verre Nederland en de tot dusver mooie carrière welke zowel ups als downs heeft gekend. Zijn verhalen zijn opgetekend door auteur Dick Gebuijs in de biografie 'Jezelf blijven ontwikkelen. Na afloop is er een signeersessie. Onderwerp na de pauze: De gebeurtenissen rond het buurtgehucht Het Sluisje tussen Pendrecht en Rhoon zijn, mede door de op feiten gebaseerde roman 'De Vergelding' van de in Rhoon geboren Jan Brokken, genoegzaam bekend. Sabotage leidde op 11 oktober 1944 tot de dood van 7 mannelijke inwoners. Maar was het wel sabotage? De zoon van de man die daarvan door Jan Brokken 'verdacht' wordt, bestrijdt die versie furieus. 'Brokken is een fantast' zegt Dick Huisman, wiens vader in het boek van Brokken Wout Wachtman wordt genoemd. Aan tafel schuiven bekende auteurs van boeken over de oorlog en de rol van het verzet; Albert Oosthoek, Jean-Philippe van der Zwaluw, Frank van Riet en de in de regio bekende Bert Euser. Schrijfster Jopie Roijé uit Rhoon neemt het op voor de 'Moffenmeiden', vaak jonge meisjes uit de omgeving die het niet zo nauw namen met de goede zeden, of waren zij misschien juist wel heldinnen? Tussendoor zorgt het orakel van Gorkum, dichter Hans Evers voor nóg meer verwarring. Het belooft een bijzondere middag te worden daar in het Kasteel van Rhoon. Aanmelden kan via joopvanderhor@gmail.com De 'Toksjoo de Luxe' wordt gepresenteerd door Joop van der Hor. Vier dagen later, op donderdag 20 februari heeft hij weer de steun van Oer-Rotterdammer Roel Pot tijdens een 'Toksjoo Ordinaire' ofwel een ongewoon gewone toksjoo in restaurant LISA onder het zwembad bij Zuidplein. Gratis toegang.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden