Yvonne woont en werkt in de gemeente Poortugaal. Mede dankzij haar werk voor weekkrant de Botlek beschikt zij over een enorm netwerk wat haar goed van pas komt bij het ouderenwerk. Foto: Joop van der Hor
Yvonne woont en werkt in de gemeente Poortugaal. Mede dankzij haar werk voor weekkrant de Botlek beschikt zij over een enorm netwerk wat haar goed van pas komt bij het ouderenwerk. Foto: Joop van der Hor (Foto: Joop van der Hor)

Wij maken werk van ouderenwerk

'Samen zijn, is samen lachen, samen huilen'. Zangeres Willeke Alberti, afgelopen week 75 jaar jong geworden, zingt dit lied nog steeds met volle overtuiging. En terecht want alleen is maar alleen en door alleenstaanden samen te brengen kan je in ieder geval samen herinneringen ophalen waarom je samen kunt lachen of misschien samen om moet huilen. Yvonne Schults, coördinator Oudererenwerk in de gemeente Albrandswaard heeft van samenbrengen en samenwerking haar levenstaak gemaakt. De zelf in Poortugaal wonende 47-jarige Yvonne Schults is werkzaam bij de stichting Welzijn Albrandswaard en is aanspreekpunt van o.a. de twee binnen de gemeente actieve ouderenbonden.

door Joop van der Hor

ALBRANDSWAARD- Yvonne Schults (47) is Ouderenwerker en werkzaam voor de Stichting Welzijn Albrandswaard, een stichting die overigens iedereen - jong én oud - helpt die steun nodig heeft om te kunnen meedoen in de maatschappij en zelfstandig te kunnen leven.

Geboren 'Op Zuid' aan de Oldegaarde in de Rotterdamse wijk Pendrecht. Op haar 8e jaar verhuisden haar ouders naar Poortugaal en ze had geluk - ze mocht mee! 'Ik heb een leuke en veilige jeugd genoten in de toen pas gereedgekomen nieuwbouwwijk Boomgaardshoek (nu Rotterdam-Hoogvliet red.) Na de MEAO in Spijkenisse kreeg ik een baan als secretaresse in de transportsector, daarna directiesecretaresse bij een chemiebedrijf om na een paar jaar, op mijn 30e, letterlijk en figuurlijk de benen te nemen om een jaar lang, helemaal in mijn eentje door Australië te reizen. Maar alleen is maar alleen en zo ben ik tijdens het backpacken met tal van mensen en organisaties in aanraking gekomen. Heb daar een heerlijke en machtig interessante tijd beleefd waarin ik ook heel veel heb geleerd en ervaren.' Yvonne is een reislustig type en samen met haar partner Kees heeft ze al heel wat landen in haar paspoort staan waaronder Thailand, Cuba, Zanzibar en Canada. Maar ze kan ook intens genieten van de Rhoonse Grienden waar ze na een zware werkdag al wandelend even haar hoofd leegmaakt. Is het Ouderenwerk dan zo zwaar? 'Nee, het is een mooie en dankbare baan. Maar je neemt bepaalde situaties wel mee naar huis. Zo maak ik mij bijvoorbeeld zorgen om de ouderenhuisvesting. Bij huisbezoeken zie ik alleenstaande ouderen of echtparen in een kast van een huis wonen met soms wel 3 of 4 slaapkamers die leeg staan omdat de kinderen al heel lang geleden het huis uit zijn gegaan. Zij zouden best wel naar een appartement willen verhuizen, alles lekker gelijkvloers en voorzien van moderne hulpmiddelen om nog langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Maar er worden te weinig sociale huur en betaalbare koopwoningen voor senioren gebouwd.

PROBLEEM OPLOSSEN

Door slimmer te matchen kunnen twee problemen worden opgelost; ouderen verhuizen naar betaalbare appartementen en voor jonge stellen met kleine kinderen komen er ook betaalbare eengezinswoningen vrij met een leuk tuintje.' Yvonne is coördinator van een zevental vrijwilligers die huisbezoeken bij ouderen afleggen. De gemeente Albrandswaard en SWA zijn daarmee in september 2019 gestart. De eerste resultaten zijn bemoedigend maar er komen ook veel signalen binnen van vereenzaming. Werk aan de winkel dus! 'Inderdaad en dat doen we met bijzonder veel plezier en inzet' aldus Yvonne Schults.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden