Foto:

Vaccinatiedagen in Albrandswaard

Elk voorjaar organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) vaccinatiedagen in Barendrecht en Albrandswaard. Kinderen kunnen dan gratis een prik halen tegen ernstige infectieziekten zoals mazelen en meningokokken.

Albrandswaard - Voor de vaccinatiedag op donderdag 5 maart in Sporthal De Driesprong kregen 2.717 kinderen uit Barendrecht en Albrandswaard een uitnodiging.

Andere leeftijd, andere prik
De vaccinatiedagen zijn voor kinderen van 9 jaar en ouder. Alle 9-jarigen krijgen een uitnodiging voor de prikken tegen difterie, tetanus, polio (DTP) en bof, mazelen en rodehond (BMR). Meisjes worden in het jaar dat zij 13 worden uitgenodigd voor een HPV-prik, tegen het virus dat onder meer baarmoederhalskanker kan veroorzaken. De tweede prik hiertegen kunnen zij halen tijdens een volgende vaccinatiedag in het najaar. Tot slot wordt de vaccinatie tegen meningokokken typen A, C, W en Y gegeven; alle jongeren krijgen hiervoor een uitnodiging in het jaar dat zij 14 worden.

Uitnodiging voor 16- en 17-jarigen
Wel of geen vaccinaties? Wie 16 jaar of ouder is, mag dit zelf beslissen. Daarom kregen de 16- en 17-jarigen uit Albrandswaard die volgens de administratie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nog geen DKTP- of BMR-prikken uit het Rijksvaccinatieprogramma hebben gehad, een uitnodiging om deze alsnog te halen. Zij kunnen hiervoor gewoon binnenwandelen tijdens een van de vaccinatiedagen.

Een prik? Zo gepiept!
Wilt u meer weten over vaccineren, het Rijksvaccinatieprogramma en de 12 infectieziekten waartegen wordt gevaccineerd? De website eenprikzogepiept.nl staat boordevol betrouwbare informatie. U vindt er ook video’s en een overzicht van alle vaccinatiedagen in de regio Rotterdam-Rijnmond. Op eenprikzogepiept.nl/contact ziet u op welke manieren u het CJG kunt bereiken. De professionals van het contactcentrum staan u graag te woord en kunnen u voor een persoonlijk gesprek verwijzen naar een jeugdarts of jeugdverpleegkundige bij u in de buurt.

Over het Centrum voor Jeugd en Gezin
Het CJG maakt gezond en veilig opgroeien mogelijk in Albrandswaard. Daarvoor zien de CJG-professionals alle kinderen regelmatig, vanaf de geboorte tot zij 18 jaar zijn. Uitvoeren van het Rijksvaccinatieprogramma is een basistaak van het CJG. Voor deze vaccinaties wordt iedereen persoonlijk uitgenodigd. Er is altijd een priklocatie in de buurt en de vaccinaties zijn gratis.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden