Het lege lokaal van groep 6/7
Het lege lokaal van groep 6/7 (Foto: René Majoor)

Wat een week!

Het is 10 voor half 9 en de bel gaat. Het schoolplein van de Andries van der Vlerkschool aan de Aalreep is leeg. De deuren hoeven niet open om de kinderen naar binnen te laten. Het schoolplein is verlaten, de kinderen zijn thuis.

Hoogvliet - "In Den Haag is besloten dat alle scholen dicht moeten blijven om het Corona-virus te bestrijden. In de lerarenkamer komen de juffen en meesters bij elkaar om te bespreken hoe we nu verder gaan. De kinderen hebben recht op onderwijs en we weten niet hoe lang dit gaat duren. Minstens drie weken, maar iedereen gaat ervan uit dat dit nog maar het begin is.

Werkpakketjes
Bij ons op school werken we niet met chromebooks of andere digitale middelen om de kinderen meteen te kunnen bieden wat ze nodig hebben om thuis te kunnen werken. Er zullen andere manieren gevonden moeten worden. Aan creativiteit ontbreekt het niet in het team, dus de ideeën vliegen over de tafel tijdens het onderlinge overleg. Uiteindelijk wordt er besloten om pakketjes samen te stellen voor de leerlingen die zij dan kunnen komen ophalen en waarmee ze aan de slag kunnen thuis.

We zetten alles op alles en met veel uitzoeken, knippen, plakken, kopiëren, liggen de pakketten voor alle kinderen van alle groepen klaar. Verspreid over de dag, om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken, kunnen de kinderen de pakketjes ophalen.  Ze zijn er maar wat blij mee, want nu kunnen ze lekker aan het werk. We merken dat ze het toch nodig hebben om bezig te zijn en ook de ouders vinden het erg prettig dat hun kinderen zich niet meer hoeven vervelen.

Werk en ontspanning
Vanzelfsprekend hoeven de kinderen niet hele dagen aan hun werk te zitten en met school bezig te zijn. De pakketjes bestaan niet alleen uit rekenen, taal, spelling, maar er zitten ook spelletjes, puzzeltjes, kleurplaten en andere leuke dingen tussen. Zelfs onze gymjuf heeft er een pakketje aan toegevoegd om de kinderen zo af en toe lekker te laten bewegen. Buitenspelen met vriendjes en vriendinnetjes zit er de komende weken niet in. We zijn een school met het Lekker Fit-programma, dus bieden we de kinderen ook graag de mogelijkheid om te bewegen als we dicht zijn.

Een groot gemis
De kinderen zijn aan het werk, de ouders, en op afstand ook de leraren, helpen ze daar zo goed mogelijk bij. Ook via internet kunnen de kinderen hun hart ophalen met schoolwerk. Veel uitgevers van methodes hebben hun site toegankelijk gemaakt tijdens deze crisis. Een gebaar dat veel scholen, ouders en kinderen zeer op prijs stellen. Ondertussen zijn de juffen en meesters alweer druk bezig met het samenstellen van de nieuwe pakketjes voor de kinderen, zodat zij niet al te veel hoeven missen in de periode dat zij niet naar school mogen. Hoe lang dit gaat duren, weet niemand. Een geluid dat de juffen en meesters veel horen, is dat de kinderen de school enorm missen. En geloof me, als ik die lege lokalen zie en mijn eigen lege lokaal inloop, de juffen en meesters missen hun kinderen ook verschrikkelijk."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden