Video's Roel van Deursen

VIDEO: Ooievaarsnest goed beschermd in Poortugaal

In de Gemeente Poortugaal staat midden in de polder een paal, je kan er niet bijkomen en dat is maar goed ook. Bovenin die paal zit een ooievaarsnest, moeder ooievaar zit verstopt in het nest en vader ooievaar is nergens te bekennen. Roel van Deursen nam een kijkje.

Poortugaal - Op afstand dendert het verkeer over de Groene Kruisweg, maar daar hebben de dieren geen last van. Er staat een harde oostenwind en zo af en toe steekt er een koppie boven het nest uit. Met een beetje geluk staat mevrouw op om het nest te ordenen. Ik heb daarop gewacht en ben daarvoor beloond. Op de dijk loopt een fietspad en beneden een wandelpad. Nagenoeg iedereen kijkt wel even naar het nest.
Er zijn mensen die denken dat dit koppel dezelfde ooievaars betreft die al jaren overwinteren op het dak van een woonhuis in de wijk Boomgaardshoek Hoogvliet. Ooievaars zijn grote vogels met lange poten en een lange hals. Zij hebben een lange, rechte en stevige snavel. Ze hebben vrij korte tenen die aan de basis enigszins gewebd zijn. Zij hebben enige kenmerken gemeen met de Gieren van de Nieuwe Wereld (Cathartidae), onder andere dat ze bij dreigende oververhitting hun poten met vloeibare uitwerpselen bedekken om zo door verdamping warmte te verliezen. De vogels hebben een statige manier van lopen en in tegenstelling tot de reigers vliegen ze met gestrekte hals.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden