Foto:

Coach helpt verstokte roker

Dit bericht is ingestuurd op www.debotlek.nl. Iedere lezer kan zelf een bericht met foto via 'Schrijf mee' op onze website zetten!

"Sinds 1 april a.s zijn de sigaretten opnieuw duurder geworden. Een pakje Marlboro van eerst 7,20 euro kost nu 8,20 na eerder al op 1 januari met 14 cent in prijs te zijn verhoogd. De kettingroker zal zich hierdoor waarschijnlijk niet laten afschrikken. Maar rokers die er al een tijdje over denken om ermee te stoppen wel. Misschien een mooie aanleiding om die stap nu ook echt te gaan maken." 

Hoogvliet - "Het blijkt vaak dat rokers die willen stoppen dat op eigen houtje niet kunnen volhouden. Ze hebben daar gemiddeld, en gespreid over een paar jaar, 3 of 4 pogingen voor nodig. Ze houden ’t niet vol, vallen terug en blijven vervolgens weer jarenlang roken. Met hulp van een coach die je hierbij begeleidt, lukt het stoppen meestal wel. Bas Hoppel is fysiotherapeut in Hoogvliet en helpt ook mensen die willen stoppen met roken. Zowel in zijn praktijk op de Zalmplaat in Hoogvliet als alleen telefonisch."

"Sinds begin dit jaar wordt het rokers door alle zorgverzekeraars gemakkelijker gemaakt om te stoppen omdat zij zowel de begeleiding als de hulpmiddelen volledig vergoeden. Ook het eigen risico wordt niet aangesproken."

"Rookbegeleider Bas Hoppel: Iedere roker weet dat ’t niet goed is. Toch lukt ’t hem of haar niet om te stoppen! Hoe komt dat? Roken is niet alleen maar een slechte gewoonte. Het is vooral een verslaving”, zegt hij. “Binnen een paar seconden na een haaltje heeft de nicotine je hersenen bereikt en dat geeft je een prettig gevoel. Maar je nicotine-peil zakt erna, je krijgt ontwenningverschijnselen en je nicotine-peil, waar een niet-roker helemaal geen last van heeft, moet weer worden aangevuld. Dat kan alleen door een nieuwe sigaret te pakken. De ‘verslavingscirkel’ is rond”

"Veel mensen denken bij stoppen aan het gemis van iets: hun nicotine-shotje, hun rustmoment en de zogenaamde ‘gezelligheid’. D’r bestaan echter veel misvattingen over roken, zo zegt Hoppel. “het vermindert je stress, geeft je een rustmoment en het zou je concentratie verbeteren. Dat is allemaal niet waar. Het omgekeerde is juist het geval. Het zijn gewoon totaal verkeerde gedachtes maar die blijven standhouden."

"Dat je na het stoppen een paar kilo’s kan aankomen, klopt wel, zegt hij. “Als je rookt, heb je een iets snellere stofwisseling. Ga je stoppen , dan wordt die weer zoals bij een niet-roker. Dit kan zorgen voor een gewichtstoename. Je ruikt beter en ook je smaak verbetert. Daarmee moet je dus aan de slag na eerst helemaal en definitief rookvrij te zijn.”.

"De aanpak van de rookstopbegeleider komt erop neer om de roker via motiverende gespreksvoering over z’n rookgedrag te laten nadenken. “Ik vertel een roker niet wat hij of zij zou moeten doen. Veroordeel de roker ook niet en heb ’t al helemaal niet over alle enge ziektes die je van het roken kunt krijgen. Dat komt allemaal niet aan bod want dat weet de roker zelf ook wel.”

"Roken is aangeleerd gedrag. Hoppel: “Er wordt immers niemand geboren met een peuk in z’n mond. En wat is aangeleerd, is ook af te leren. Maar zo simpel is ’t niet. Ik heb in mijn praktijk behalve met ouderen, ook met jonge 30-ers te maken die al een hele rookcarriere achter de rug hebben. Ze komen alleen tot verandering en houden dat ook alleen vol, wanneer ze diep van binnen beseffen dat ze een drastische verandering willen. En dat ze daar een grote inspanning voor moeten doen. Want het is niet makkelijk voor ze. Uit onderzoek blijkt dat niets zo goed werkt als de roker zelf te laten vertellen over het willen stoppen met roken”.

De coach is op kantooruren te bereiken op 06-25356915 of per mail: bashoppel@hotmail.com


Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden