De initiatiefnemers van de poëtische herdenking van het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940. vlnr: Videograaf Roel van Deursen, Michel Siep en Joop van der Hor
De initiatiefnemers van de poëtische herdenking van het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940. vlnr: Videograaf Roel van Deursen, Michel Siep en Joop van der Hor (Foto: Joop van der Hor)

Lint van gedichten straks gebundeld

Op 14 mei 1940 werd Rotterdam getroffen door een alles vernietigend bombardement . 80 Jaar later werden de Rotterdammers wederom getroffen, maar nu door een warme deken van poëzie voor de stad in de vorm van een lint van herdenkingsgedichten door 14 dichters.

ROTTERDAM- Michel Siep (010 City Swim) heeft zich geërgerd aan de wijze waarop zowel de 4 mei herdenking als de viering van 75 jaar bevrijding hebben plaatsgevonden; niet of in stilte! Na een boze reactie op Facebook reageerde columnist Joop van der Hor. Hij vond dat die boosheid omgezet zou moeten worden in 'iets' positiefs. Dat resulteerde in 36 uur tijd in een lint van gedichten door heel Rotterdam met 14 deelnemende dichters; Jana Beranová, Manuel Kneepkes, Rien Vroegindeweij, Jeanette Monshouwer, Roel Pot, Daniel Dee, Joz Knoop, Alexander van Elswijk, Robert Tau, Jan Oudenaarden, Else van Gelderen, Ton Huizer en beide initiatiefnemers. Elk gedicht werd voorgedragen op een herdenkingslocatie zoals Plein 1940, Noordereiland en de Vallende Ruiter op Zuid. Alle gedichten zijn na te lezen en te zien op film via Facebookpagina 'Herdenking van het bombardement op Rotterdam'. Inmiddels wordt het 'lint' langer en langer. Talloze dichters bieden hun 14 mei gedichten aan. Het idee is daaruit ontstaan om een herdenking foto-dichtbundel uit te brengen. De video van Roel van Deursen staat op www.debotlek.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden