Ode aan het Holland Pop Festival


Eén van de elf gedichten. Deze is geschreven door Ton Huizer. Foto: Johannes Odé
Eén van de elf gedichten. Deze is geschreven door Ton Huizer. Foto: Johannes Odé (Foto: )

Ode aan het Holland Pop Festival

Vandaag (vrijdag) is het precies 50 jaar geleden dat in het Kralingse Bos het roemruchte Holland Pop festival van start ging met bands en artiesten als Santana, Pink Floyd, Super Sister, Janis Joplin, The Byrds, Canned Heat en andere, later beroemd geworden bands.

door Joop van der Hor

ROTTERDAM - Elf Rotterdamse dichters schreven een ode aan dit festival welke op grote billboards worden geplaatst en in bladen en op social media worden gepubliceerd. De herinnering aan die drie legendarische dagen vol peace, love, happiness, drugs en coca cola leeft nog steeds onder de verschillende generaties, tot aan de huidige generatie toe die de verhalen en de foto’s van hun ouders hebben meegekregen zoals bij Jiske Foppe, producente van publieke poëzie.

Haar vader, Adelbert (76) was er in 1970 bij, samen met ruim 100.000 andere jongeren die een jaar eerder het grote Woodstockfestival in de bioscoop hadden gezien. Maar ook columnist Joop van der Hor van deze krant. Voor de half ontblote en soms geheel naakte hippies had hij geen ogen, wel voor zijn grote onbereikbare liefde en muze Grace Slick van de Amerikaanse rockband Jefferson Airplaine. "Ik heb nog steeds het 45-toeren plaatje ‘White Rabbit’, dé grote hit van Grace en haar band uit die tijd. Ik heb dat plaatje grijsgedraaid in sociëteit de Spin in Hoogvliet waar ik een tijdlang deejay ben geweest. Maar natuurlijk ook ‘In The Summertime’ van de toen razend populaire band Mungo Jerry."

Geen echte herdenking, wel mooie gedichten

Joop is één van de dichters die hun ervaring van toen in een gedicht hebben verwerkt. Videograaf Roel van Deursen filmde alle dichters en verwerkte de bloemrijke poëzie in een productie welke ook voorzien is van bijzondere verhalen en foto’s uit die belangrijke periode waar Nederland zijn onschuld op onschuldige wijze verloor.

De late jaren ’60 van de vorige eeuw waren een voorbode van een veranderende jongerencultuur. Het Holland Popfestival in 1970 gaf hier een uiting aan. Een historische gebeurtenis om op een bijzondere manier te herdenken zoals door beeldend kunstenaar John Blaak is bedacht en uitgevoerd. Hij is de ontwerper van het Holland Pop festival aan de Plaszoom en het bij elkaar brengen van de 11 Rotterdamse dichters. "Ik heb hen gevraagd om een gedicht te willen maken geïnspireerd op het festival en de in bredere zin veranderende tijdsgeest in die dagen."

De dichters zijn: Jana Beránova, Peggy Verzett, Manuel Kneepkens, Hans Wap, Ton Huizer, Reinier van Mourik, Rien Vroegindeweij, Jan Oudenaarden, Peter Swanborn, Joop van der Hor en de vorig jaar overleden dichtende bokser Joop van den Bos.

Boezemvriend Paul Boute draagt in de film van Roel van Deursen het gedicht van Joop van den Bos voor. Door de coronamaatregelen is het verboden om een echte manifestatie in het Kralingse Bos te organiseren. "Maar gelukkig hebben we de film, de foto’s en nu ook de gedichten ter herinnering", aldus initiatiefnemer John Blaak.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden