Vuurwerk boven de Oude Maas?


Genieten met Oud & Nieuw inwoners van Hoogvliet en Spijkenisse van een groot gezamenlijk vuurwerk, drones of lichtshow ? Foto: J.van der Hor
Genieten met Oud & Nieuw inwoners van Hoogvliet en Spijkenisse van een groot gezamenlijk vuurwerk, drones of lichtshow ? Foto: J.van der Hor (Foto: Joop van der Hor)

Vuurwerk boven de Oude Maas?

De maatschappelijke roep om over te gaan tot een algeheel vuurwerkafsteekverbod in héél Rotterdam houdt de gemoederen in Hoogvliet flink bezig. Jongeren zien niets in een dergelijk verbod en ook de lokale middenstand is er niet blij mee. Biedt het idee van buurgemeente Nissewaard om een gezamenlijke vuurwerkshow tijdens Oud & Nieuw op de Oude Maas, enig soelaas?

door Joop van der Hor

HOOGVLIET- De gebiedscommissie Hoogvliet deed vorige maand een oproep aan haar achterban om met ideeën te komen voor een leuke en veilige jaarwisseling nu de gemeenteraad op 23 april akkoord is gegaan met een verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk in heel Rotterdam inclusief de buitengebieden en dus ook geldend voor Hoogvliet. Inmiddels is de inzendtermijn gesloten. Niet bekend is hoeveel uitvoerbare ideeën zijn ontvangen. Creatief ondernemer Vincent van den Broek is één van de inzenders. Wat zijn idee omvat wilt Van den Broek nog niet zeggen. 'Ik ben druk bezig met de verdere uitwerking daarvan, nog even geduld svp' zo laat hij deze krant geheimzinnig weten. Belangrijk bij de uitvoering van de binnengekomen ideeën is de uitvoerbaarheid in het kader van de coronarichtlijnen van het RIVM.

Vuurwerkspektakel
Buurgemeente Nissewaard heeft de gemeente Rotterdam en de gebiedscommissie Hoogvliet per brief gevraagd of deze geïnteresseerd zijn in een gezamenlijk groot vuurwerkspektakel 'ergens' op of rond het water van de Oude Maas tussen Hoogvliet en Spijkenisse. Daarbij circuleert de naam van de Spijkenisserbrug welke eenzelfde functie zou kunnen vervullen als de Erasmusbrug in het centrum van Rotterdam waar de jaarlijkse vuurwerkshow honderdduizend bezoekers op de been brengt. De voorzitter van de gebiedscommissie heeft daarop laten weten de Hoogvlieters naar hun mening te vragen. Op social media wordt divers gereageerd.

Zelf afsteken
Veel jongeren zeggen zelf vuurwerk af te blijven steken. 'Ze pakken alweer een traditie van ons af' zo luidt de algemene mening. John van Dinter geeft de tip om de Spijkenisserbrug over te lopen. 'Daar mag het wel, ga je daar dan toch je vuurwerk afsteken?' Dat vindt ook Dennis Laurentus; 'Echt typisch Rotterdams om alles te verbieden. Ik vier Oud en Nieuw 1 meter na het gemeentebord van Hoogvliet, daar mag het wel.' Suzan Geeve zegt: 'Oud en Nieuw zonder vuurwerk is geen Oud en Nieuw!'.

Oliebollen
Uit een peiling onder de horeca in Spijkenisse blijkt dat deze blij is met het initiatief van het college. Een woordvoerder laat weten: 'We juichen het toe dat Nissewaard hiertoe het initiatief heeft genomen. Nu nog wachten op wat er uit de bus komt. Door een groot vuurwerk of anders wellicht een grote show met drones te organiseren blijven de jongeren hier hangen in plaats van dat ze massaal naar hartje Rotterdam trekken. We hebben de centjes heel hard nodig na de hele toestand rond het coronavirus.' Hoogvlieter Paul den Broeder heeft een totaal ander idee. Hij ziet liever dat iedereen 20 gratis oliebollen krijgt ipv het afsteken van gevaarlijk vuurwerk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden