Eindelijk..... ouderen in zon en regen!


v.l.n.r. Ada van Gorcom, Anet de Haan en Marja Stuijts voorzien het kleine tuintje van planten en bloemen. De ouderen genieten er enorm van.
v.l.n.r. Ada van Gorcom, Anet de Haan en Marja Stuijts voorzien het kleine tuintje van planten en bloemen. De ouderen genieten er enorm van. (Foto: )

Eindelijk..... ouderen in zon en regen!

Bewoners na maanden eindelijk weer naar buiten

Joop van der Hor

HOOGVLIET- Dolblij zijn ze met de onlangs geplaatste en gezellig ingerichte buitenruimte. Ruim twee jaar hebben de bewoners, zorgmedewerkers en vrijwilligers erop moeten wachten. Maar nu is het dan eindelijk een feit; het Tuintje van het woon-zorgcentrum Humanitas aan de Marthalaan 2 in Rotterdam Hoogvliet is geopend.

"Laat de zon maar komen! En ook wind, regen en sneeuw zijn welkom want de veelal dementerende bewoners willen alles zien, voelen en ervaren. Het brengt hen terug naar de tijden van weleer", laat mede-initiatiefneemster Anet den Haan weten. Haar moeder is één van de bewoonsters, net als de echtgenoot van Ada van Gorcom – Baggerman. Beiden zijn dubbel blij, want behalve de ingebruikneming van de zo gewenste en noodzakelijke buitenruimte mogen ze hun geliefden weer bezoeken nu de RIVM-corona regels voor zorghuizen zijn versoepeld. Beide dames zijn, samen met Marja Stuijt van de cliëntenraad en zorgmanager Ria Berenschot uitgebreid te zien en te horen in een door videograaf Roel van Deursen gefilmd interview, zie zijn filmpje op www.debotlek.nl. Ria Berenschot heeft een zware periode achter de rug waarin zij, samen met haar team van verzorgers en vrijwilligers de handen vol had aan de effecten en de gevolgen van het Covid19-virus. "Het buitentuintje had natuurlijk al veel eerder gerealiseerd kunnen worden, ware het niet dat door de corona-uitbraak de focus enkel en alleen kwam te liggen op de zorg, gezondheid en veiligheid van onze bewoners. Net als alle andere zorgcentra hebben wij hier de handen vol gehad aan het welzijn van onze bewoners, al het andere moest daardoor helaas wachten. Maar nu het weer kan ben ik heel blij voor de bewoners en hun familieleden dat ze in beperkte vrijheid weer van de frisse buitenlucht en van elkaar kunnen genieten." Ria roemt de medewerking van Rolf van Druten, medewerker Beheer en Uitvoering bij de gemeente Rotterdam en zijn team en de hulp van tuinman Thomas en de vrijwilligers bij de aanleg van 'het Tuintje'. Zonder Ada van Gorcom, Marja Stuijts en alle andere helpende handen tekort te willen doen, moet Anet de Haan uit Poortugaal toch gezien worden als de drijvende kracht en motor achter het idee en de realisatie. Ze is werkzaam bij de afdeling communicatie van de gemeente Nissewaard en weet als geen ander hoe ambtelijke molens - al dan niet - werken. "Het heeft wel erg lang geduurd maar dat kun je niet alleen terugvoeren op het ambtelijk apparaat. Achteraf is het eigenlijk nog wel meegevallen. Toveren is nou eenmaal gemakkelijker dan wonderen verrichten klinkt het licht cynisch maar ook blij en dankbaar uit de mond van de initiatiefneemster.

MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

Deltapoort Donatiefonds, Rotaryclub Rotterdam-Botlek, gemeente Rotterdam, stichting Bevordering van Volkskracht, st. Physico, st. Bevordering Maatschappelijke Dienstverlening, Cliëntenraad, familieleden bewoners en Weekkrant de Botlek.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden