Juf Marian neemt afscheid van de Plataan. Op de foto met groep 5.
Juf Marian neemt afscheid van de Plataan. Op de foto met groep 5. (Foto: )

Kei van een juf neemt afscheid

'Juf Marian’ van OBS de Plataan in Pernis gaat met pensioen. Haar afscheid van de school is woensdag groots gevierd met een feestdag voor kinderen en collega’s. Luchtkussens, een stormbaan, een dolle rodeostier, een heuse draaimolen en een ingevlogen frietkraam maakten het feest compleet.

door Jacco Oldenburg

Pernis - Maar waarom zo groots? Wat maakte deze juf dan zó bijzonder? Technisch gezien begon ze haar loopbaan ergens in 1979 met wat invalbeurten. Maar eigenlijk begon het ver daarvoor al. Marian wist namelijk op hele jonge leeftijd al wat ze wilde worden: schooljuf. En niets anders dan schooljuf. Ze ontwikkelde zich, gedreven door haar passie voor het vak en haar passie voor kinderen, naar een betrouwbaar baken voor de klas.

Droombaan
De invalbeurten eind jaren ‘70 mondden al snel uit in haar droombaan. Na meer dan dertig jaar te hebben gewerkt op basisschool SamSam in Rotterdam-Lombardijen werd deze school opgeheven en kwam juf Marian terecht bij de Plataan. Schooldirecteur Hans Goedegebuur vertelt over haar: “Marian werkt hier nu twee jaar. Ze is competent, betrouwbaar en rustig. Elke klas kan ze hanteren. Van Marian is bekend dat ‘een groep leerlingen bij haar in goede handen is’, las ik onlangs nog in een stuk over haar.

Kei
Kinderen en collega’s vinden haar ‘een kei van een juf’. Ex-leerling Tamara van Ede kreeg als tiener les van juf Marian op basisschool SamSam en beaamt de warmte die zij toen al ervoer van dezelfde juf die haar dochter Angel nu les geeft. Angel vindt juf Marian “superlief” en eigenlijk is "iedereen blij als ze juf Marian hebben". Zo ook de 10-jarige Dylano: “Ik zit in groep 5 en mijn juf is al 41 jaar juf. Ik vind het heel bijzonder hoe ze het heeft volgehouden in deze corona tijd omdat ze in de risicogroep zit. Toen we weer naar school mochten was juf Marian ook weer aan het werk, omdat ze het fijn vond ons na lange tijd weer te zien. Ze kan goed uitleggen, is heel aardig en ik heb haar nooit boos gezien. Ik ga dit jaar met haar nooit meer vergeten!”

Feestdag
“Als je alle kinderen aan het woord laat over juf Marian, kun je de krant behoorlijk vullen met positief nieuws”, aldus administratief medewerkster Nel Baur. Omdat het ten gevolge van corona niet mogelijk was een receptie te organiseren, hebben we het afscheid daarom anders gedaan. Marian haar man kwam met het idee een feestdag voor de kinderen te organiseren en nam de leiding over deze dag. We waren met zijn allen van mening dat corona geen roet in het eten mocht gooien en dat het afscheid waardig en waardevol moest worden. Omdat kinderen de rode draad in haar leven zijn, hebben we de kinderen deze dag centraal gesteld. Marian houdt ontzettend veel van kinderen. En kinderen veel van haar. Directeur Hans Goedegebuur: "Er kwam vandaag een leerling naar mij toe die zei dat het de mooiste dag van zijn leven was. Daar krijg je een brok van in je keel, daar doe je het voor. En dát is nou precies wat juf Marian zo bijzonder maakt: alles voor de kinderen!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden