Schrijfster Jopie Roijé voor het Kasteel van Rhoon waar ze met haar verhalen de leden van de Rotary voor zich in palmde.
Schrijfster Jopie Roijé voor het Kasteel van Rhoon waar ze met haar verhalen de leden van de Rotary voor zich in palmde. (Foto: Joop van der Hor)

Rotaryleden vol lof over boek Jopie

Bijzonder oorlogsboek verschijnt in oktober

van de redactie

RHOON- Ze kwam, zag en overwon! Schrijfster Jopie Roijé wond met haar verhalen over een klein meisje in een grote oorlog en haar manier van vertellen, de leden van de Rotary Club Rotterdam Botlek om haar vinger. Met innemende blik en op kordate wijze palmde de 86-jarige inwoonster van Rhoon hen van begin tot het einde in met haar spannende verhalen en waargebeurde belevenissen.

Jopie Roijé - Hanegraaf was 7 jaar oud toen de oorlog uitbrak. Het ouderlijk huis bevond zich op loopafstand van de plek waar de bommen op 14 mei 1940 de oude binnenstad van Rotterdam verwoestte. Drie dagen na het bombardement nam vader Hanegraaf zijn vrouw en dochtertje mee naar de plek waar het verwoestende vuur van de neergekomen brisantbommen de stad in as had gelegd. 'Kom, trek je jas aan, dit moeten jullie zien. Dit is geschiedenis!' De aanblik van de zwartgeblakerde toren van de verder nagenoeg verwoeste Grote- of Sint Laurenskerk en de verdwaasde blikken in de holle ogen van tussen het puin naar eigendommen zoekende Rotterdammers heeft zich voor eeuwig op het netvlies vastgezet van de kleine Jopie. Maar als het tot dan ademloos luisterend Rotary-lid Wim Middendorp aan Jopie vraagt hoe zij de oorlog verder heeft beleefd zegt ze met een meisjesachtige blik in haar ogen: 'Als spannend, heel erg spannend en eigenlijk helemaal niet eng.' Als co-schrijver en uitgever Joop van der Hor niet vriendelijk doch beslist had ingegrepen dan zou Jopie in al haar enthousiasme alle verhalen uit het in oktober te verschijnen boek 'Een klein meisje in een grote oorlog' hebben verteld. 'Er moeten straks ook nog boeken verkocht zien te worden en moet je niet alles nu verklappen Jopie' zegt Joop met een knipoog. Behalve Joop hebben tal van bekende dichters en schrijvers aan de totstandkoming van het boek meegewerkt. Zo schreef directeur Paul van der Laar van Museum Rotterdam het voorwoord en leverden o.a. Jana Beránova, Manuel Kneepkens, Derek Otte en Joz Knoop een passend gedicht. Zangers Stef Bos, Lee Towers en misdaadjournaliste Jolande van der Graaf werden benaderd om het script te lezen en een korte aanbeveling te schrijven.

BIJDRAGE ROTARY

Het boek had aanvankelijk in april moeten verschijnen maar door de corona werd de promotietour noodgedwongen afgelast waardoor potentiële sponsors afhaakten of niet werden bereikt. De uitgever en Jopie zelf hebben zelf diep in de buidel getast om het boek op de markt te brengen en zijn nu druk bezig met fondsenwerving. De Rotary Club Rotterdam Botlek hoorde hiervan en heeft spontaan een bijdrage geleverd. Het boek gaat straks € 22,50 kosten en is dat bedrag meer dan waard, al is het alleen al voor de vele unieke foto's uit de verzameling van de heer C.Th.Hoogstraten. Lezers van weekkrant de Botlek en de Havenloods kunnen het boek bestellen voor € 19,95. Het schrijversduo verzorgt gratis lezingen. Contact: joopvanderhor@gmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden