De sloop van het gezichtsbepalende  'rode theater' is recent gestart. De nog aanwezige ornamenten blijven behouden. Foto: Joop van der Hor
De sloop van het gezichtsbepalende 'rode theater' is recent gestart. De nog aanwezige ornamenten blijven behouden. Foto: Joop van der Hor (Foto: Joop van der Hor)

Sloop Theater Zuidplein van start

Zuidplein theater of theater Zuidplein?

Joop van der Hor

De Oude Schouwburg, Schouwburg van Zuid, de Rode Doos, Palais Rouge, Allochtone Theater. Deze en ongetwijfeld meerdere bijnamen werden door de Rotterdammers verzonnen voor het markante gebouw aan het Zuidplein dat door bewoners van de noordzijde Theater Zuidplein wordt genoemd en door de Zuiderlingen steevast 't Zuidplein Theater. De laatste bijnaam is die van de realiteit van nu; het Sloop Theater!

ROTTERDAM- Het coronavirus heeft een mooi en passend afscheid van het markante en lange tijd gezichtsbepalende theater verhinderd, Zijn roemruchte voorganger en naamgever De Groote Schouwburg aan de Aert van Nesstraat in het stadscentrum verloor haar onschuld bij het bombardement op 14 mei 1904 door brisantbommen en verwoestend vuur, diens equivalent door andere kogels, sloopkogels wel te verstaan. Lang zullen de Rotterdammers niet rouwen, ze zijn er immers gewend aangeraakt dat Rotterdam makkelijker van zijn historische en monumentale gebouwen afscheid neemt dan de Rotterdamse oud-wethouder Hugo de Jonge van zijn oude schoenen. Op minder dan 100 meter van het te slopen gebouw staat een prachtig nieuw theater ongeduldig te wachten totdat de deuren aan het Annie M.G. Schmidplein voor het publiek geopend kunnen worden. Ook hier zijn al bijnamen voor verzonnen: de Nieuwe Efteling en de Moskee zijn er twee van. Emmelien Matthijsse, sinds 7 november 2016 de nieuwe directeur van Theater Zuidplein en opvolgster van Doro Siepel, heeft een eigen "bijnaam" namelijk 'Ons Theater Zuidplein' zo liet zij trots bij het slaan van de 1e paal weten.

De schouwplaats

De Groote Schouwburg is in 1954 gebouwd naar ontwerp van de befaamde architect Sybold van Ravesteijn (o.a. Diergaarde Blijdorp en het oude Centraal Station). Bij een grote verbouwing tot Theater Zuidplein in 1978 werden tal van sierornamenten van het kubistische kunstenaarsduo Héman en Uiterwaal zonder enig historisch besef verwijderd en raakten enkelen zwaar beschadigd. Terugplaatsing bleek een utopie en alras verdwenen een groot aantal beelden, plastieken en mozaïeken van de oude Schouwburg naar o.a. particuliere tuinen totdat o.a. Wim Leussink, ambtenaar bij de deelgemeente Charlois en kunstenaar Kamiel Verschuren met een gedurfd plan kwamen; het opzetten van een beeldentuin in het Zuiderpark met de overgebleven mozaïeken en beelden van de oude Schouwburg - Theater Zuidplein.

Laatste ornamenten

De 'Reddende Ridders van Kunst op Zuid' Hans Grootenhuijs en Joop van der Hor hebben nu hun zinnen gezet op behoud van de laatste nog aanwezige ornamenten, die op de 'rode schoorstenen' van het slooptheater. Het tweetal heeft de hulp ingeroepen van topambtenaar en projectleider Hart van Zuid Wim Reijnierse. Deze heeft inmiddels contact opgenomen met sloopbedrijf Beelen en het projectteam van de gemeente. Hopelijk blijven de ornamenten te behouden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden