Mede initiatiefneemster van het Augusta Peaux-festival Lesley Sandford kroop vorig jaar in de huid van de dichteres. Foto: Joop van der Hor
Mede initiatiefneemster van het Augusta Peaux-festival Lesley Sandford kroop vorig jaar in de huid van de dichteres. Foto: Joop van der Hor (Foto: )

Stuur uw gedicht naar Augusta Peaux

Volgend jaar weer een echt dichtersfestival in Simonshaven

Joop van der Hor

Elk jaar vindt in de maand september het Augusta Peaux Festival (APF) plaats. Naast voordrachten van (on)bekende dichters kan het publiek kennismaken met onder meer kleinkunst, dans, live-muziek en sculpturen. De organisatie heeft ivm de aanhoudende corona pandemie moeten besluiten om het festival naar volgend jaar te verplaatsen. Maar geheel onopgemerkt wilt men het ook weer niet voorbij laten gaan. Dichters worden opgeroepen om digitaal deel te nemen.

regio - Mede-organisator Willem Arends roept amateur en professionele dichters op om een gedicht te schrijven welke niet alleen op de Augusta Peaux Facebookpagina wordt gepubliceerd, maar ook meedingt naar de APF-award. Een drie-koppige professionele jury kiest uit de inzendingen een winnaar die ook tijdens de 6e editie van het festival in 2021 van harte welkom is in de tuin van de voormalige pastoriewoning van de familie Peaux te Simonshaven in de gemeente Nissewaard. Het thema van deze gedichtenwedstrijd heet: ‘Wat niet verging’, een zeer actueel thema waarbij ‘Hoop & Vertrouwen’ sleutelwoorden vormen. Dit alles onder de noemer: Kan de samenleving niet naar Peaux komen, dan komt Augusta naar jou’. De gedichtenwedstrijd staat open voor iedereen en er zijn geen kosten aan verbonden. De enige voorwaarde welke de organisatie stelt is dat de inzenders daarmee automatisch toestemming verlenen tot publicatie op Facebook, de lokale media en in een eventueel uit te brengen dichtbundel. Mail uw bijdrage naar: willemarends@planet.nl. De sluitingsdatum is voorlopig gesteld op 1 september.

Wie was ze?

Augusta Guerdina Peaux werd op 2 november 1859 geboren in het pittoreske polderdorpje Simonshaven aan het Spui, nu gemeente Nissewaard. Zij leidde als Nederlandse dichteres en vertaalster een overwegend teruggetrokken bestaan en was van Franse afkomst. Haar oudovergrootvader kwam uit Camarès. Haar vader was predikant in het welbekende kleine witte kerkje dat midden in de polder staat tussen Spijkenisse en Zuidland. Ze overleed op 23 februari 1859 in Nijmegen waar ze begraven ligt op Rustoord in het naamloze graf W-0222. Peaux publiceerde in 1918 de bundel 'Gedichten' en in 1926 de bundel 'Nieuwe gedichten'. Als dichteres leefde zij in de schaduw van de meer bekende dichters uit die tijd, onder wie de door haar bewonderde Hélène Swarth. Augusta Peaux blonk uit in minutieuze impressionistische landschapsschilderingen waaraan zij een sombere, melancholieke ondertoon wist te geven. Hoewel een aantal van haar gedichten in bloemlezingen verschenen zoals 'Eenzaam kerkhof', heeft haar werk (te) weinig aandacht gekregen.

Daarom verscheen in 2018 bij uitgeverij Liverse de bundel 'De wilgen, de velden, het water' met een beschouwing van Mario Molegraaf. ISBN 9789491034428.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden