Column Joop

Column Eigen Wijs: 't Sneeuwt Alzheimer

  Column

Als correspondent van een lokale krant, journalist zoals u wilt, kom ik op de meest bijzondere en bizarre plekken en ontmoet ik vaak buitengewoon gewone mensen en soms ook gewoon buitengewone exemplaren. Op een enkeling na lopen ze allemaal rechtop.

Die uitzonderingen verblijven in deze specifieke situatie in het Hoogvlietse verpleeghuis De Breede Vliet. Ik heb het over Ellie Wolters, vrouw van oud Vrije Volk journalist Rein Wolters, de moeder van oud-international en oer-Feyenoorder Peter Houtman en Trudy van de Pol. Alle drie wonen in het binnenkort te slopen verpleeghuis aan de Bongweg. Samen met de andere bewoners zullen ze voor tenminste twee jaar worden geherhuisvest in het gerenoveerde servicecentrum de Alver om daarna terug te keren in de nieuwe Breede Vliet.

Alle drie ken ik min of meer persoonlijk. Het doet mij pijn hen zo te zien op hun oude, helaas niet zo onbezorgde dag. Maar met voldoening zie ik ook dat ze trouw bezoek krijgen van hun geliefden. Vorige week sprak ik met John van de Pol, de 72-jarige hondstrouwe echtgenoot van de eveneens 72-jarige Trudy. John leerde ik kennen na een oproep in deze krant om verhalen en herinneringen aan te leveren over het vorig jaar gesloopte zwembad Charlois, voorheen het Sportfondsenbad waarover ik een boek aan het schrijven ben.

Zelden, nou eigenlijk nooit een zo'n toegewijde echtgenoot gezien als John. Al vier jaar lang bezoekt hij elke dag zijn innig geliefde. 50 jaar zijn ze inmiddels getrouwd. Trudy heeft Alzheimer, het sneeuwt witte vlokken in haar hoofd. Ze praat al jaren niet meer, reageert nauwelijks en kan alleen maar apathisch voor zich uitkijken. John zit uren met haar kleine gerimpelde vingertjes in zijn grote hand, lakt haar nagels en zorgt ervoor dat ze er elke dag proper uitziet.

Opofferingsgezindheid? "Nee" zegt John: "Voor mij is dit normaal, ik kan gewoon geen dag zonder mijn lieve mooie meissie." Naast buitengewoon gewone en gewoon buitengewone mensen bestaan er dus ook buitengewoon ongewone exemplaren! Mooi mens die John!

Reageren? joopvanderhor@gmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden